Plaats van afspraak : Hotel “Ter Elst”, Kattenbroek in Edegem. Buiten voor de deur staan gewapende agenten, in de buurt het fietsteam van de politie en binnen in de zaal twee agenten in burger. We leven nog steeds in ‘terreurniveau drie’, het op één na hoogste, waar de mogelijkheid van een aanslag reëel is. Vandaar de machtsontplooiing van de politie. Zal dit in de toekomst verbeteren ?

Binnen in het hotel verzamelden zo’n 250 meestal aanhangers van de N-VA om naar de nieuwe “staatssecretaris voor armoedebestrijding, gelijke kansen, personen met een beperking, grootstedenbeleid en wetenschapsbeleid” te komen luisteren.

p1040665

Vlaams minister Philippe Muyters, Edegemnaar, mocht Zuhal Demir inleiden. Zuhal grapte dat ze in de politiek is gerold door huidig federaal minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon “die nog wel iemand kende van op familiefeestjes om op de lijst te staan”. Als volksvertegenwoordiger was Zuhal erg veel bezig met arbeidsmarktbeleid. Vandaar o.a. de keuze van haar partijvoorzitter voor haar mandaat. Bij haar eedafname bij de Koning liep het bijna fout, want Zuhal was van plan het staatshoofd aan te spreken met ‘Meneer de koning”. Het was premier Charles Michel die haar op het laatste influisterde dat het “Sire” moet zijn. Aldus geschiedde en een eerste incident vermeden.

Maar de incidenten lieten niet lang op zich wachten. Zuhal kreeg bijna onmiddellijk een telefoon van een journalist die haar vroeg “hoe ze tegenover het gelijke kansencentrum UNIA staat ?” Haar antwoord was voor een deel van ‘de linkse kerk’ genoeg om er een eerste incident mee te scheppen.

Geld euro's

Cijfers over armoede

Nu werden de verschillende beleidsdomeinen van de nieuwe staatssecretaris overlopen.

Wanneer is iemand arm ? Voor een alleenstaande is men arm als men op maandbasis minder dan 1.083 euro inkomen heeft, voor een gezin met twee kinderen is dit 2.274 euro. In België loopt 14,9 % van de bevolking kans om in armoede te vallen, dit gaat over 1,5 miljoen mensen. Volgens het Planbureau moet het aantal mensen met risico op armoede tegen 2018 dalen met 104.000 personen.

p1040668

 

Indicatoren van armoede

De huur of courante rekeningen niet kunnen betalen (verwarming). 5,5% van de bevolking leeft in ernstige materiële deprivatie. De armoede vervrouwelijkt, verkleurt, verjongt en vergrijst.

De grootste groep zijn de éénoudergezinnen. Ze maken 35% uit van de mensen in armoede. 80% van de éénoudergezinnen is een alleenstaande moeder.

De gevolgen hiervan zijn : moeilijkheden bij de betaalbaarheid van de basisbehoeften, slechte huisvesting, slechte voeding, minder medische zorg, kinderen leven in generatie-armoede.

Hoe armoede bestrijden ?

Structurele aanpak loont. Jobcreatie, netto loon, hogere sociale minima en pensioenen, intensievere begeleiding van leefloners. Mensen aan het werk helpen. De werkloosheid is al een tijdje dalend. Daklozenopvang.

p1040666

Gelijke kansen

Gendertoets : alle maatregelen die de regering neemt worden getoetst op hun impact op mannen en vrouwen.

Strijd tegen discriminatie op het werk.

Strijd tegen geweld op vrouwen. Tegen vrouwenbesnijdenis. In Europa neemt dit toe. De linkerzijde vindt dat dit erbij hoort, het zit nu éénmaal in de cultuur van een aantal migrantengroepen. Volgens Zuhal Demir kan dit niet ! Het moet stoppen ! Hier moet men zich houden aan onze normen en waarden.

Het moet ook gedaan zijn met sexuele intimidatie van vrouwen op straat (zie film ‘Femme de la rue’).

vrouwen tegen islam 3

Personen met een beperking

Zuhal Demir wil hier heel hard op inzetten. Inkomens vervangende tegemoetkoming voor volwassenen tussen 21 en 65 jaar. De dienstverlening naar die mensen moet beter. Nu moet men soms acht maanden wachten op een parkeerkaart. Er wordt nog teveel ongeldig gebruik gemaakt van parkeerkaarten. Er zijn er nog tienduizenden in omloop.

 

Foto’s © Gazet van Hove.