Boechout-Vremde

Provinciaal Gedeputeerde Rik Röttger heeft zondagnamiddag jl., samen met Boechouts schepen Mik Renders en Natuurpunt Land van Reyen, een kijkwand en een nieuw ingericht perceel aan de Molenbeekvallei officieel ingehuldigd. De provincie zorgde voor financiële ondersteuning bij de inrichting van het natuurgebied.

logo provincie Antwerpen

De Molenbeek is een waterloop die ontspringt ten zuiden van het Sportpark Sneppenbos aan de Vremdesesteenweg in Boechout en zij mondt uit in de Nete ten noorden van Lier. Sinds 1999 beheert Natuurpunt hier ca. 58 ha waardevol natuurgebied in de beekvallei. De natuurvereniging probeert zoveel mogelijk vrijwilligers bij haar projecten te betrekken.

natuurpunt

Wat waren de voornaamste doelstellingen van dit project ? Aan de ene kant wilde men extra kansen geven aan water en watergebonden fauna en flora, door het water via een bypass langs het laagst gelegen deel van de vallei te laten stromen. Men houdt het water langer bij en dit is belangrijk in tijden van zware neerslag en mogelijke overstromingen. Aan de andere kant wenste men het gebied open te stellen voor zowel buurtbewoners als recreanten.

p1040677

Om dit te bereiken legde Natuurpunt, met ondersteuning van de provincie Antwerpen, de gemeente Boechout en heel wat vrijwilligers, een trage weg met bruggetje aan over de Molenbeek en installeerde ze een kijkwand (aanwezigheid van reeën en vossen) en een nieuwe poel. Ook de bypass en twee plasbermen werden aangelegd. Een mooie voortplantingshabitat voor salamanders, padden en kikkers, waar ook andere diersoorten van kunnen profiteren. Het wandelpad werd verbonden met de nieuwe trage weg aan het nabijgelegen nieuwe Sportpark ‘Sneppenbos’. Zowel wandelaars als joggers kunnen voortaan genieten van dit nieuw ontsloten natuurgebied.

P1030093
Rik Röttger

Gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor Leefmilieu en Natuur en Landschap, is erg opgetogen over het resultaat : “De provincie Antwerpen investeerde 15.609 euro. De samenwerking met de gemeente en Natuurpunt zorgt ervoor dat deze open ruimte op een aangename manier ‘beleefbaar’ wordt voor de vele natuurliefhebbers, wandelaars en joggers.”

 

Geld euro's

Het heringerichte perceel is eigendom van de gemeente Boechout. De gemeente legde de trage weg ook aan. Verder voorziet de gemeente in een jaarlijks budget voor het onderhoud van bomen en poelen, waar o.a. Natuurpunt gebruik van kan maken.

p1040682

Het werd een gezellige namiddag bij veel zon en mooie temperaturen. Een tachtigtal mensen waren op de afspraak, veel gezinnen met kleine kinderen. Terwijl kinderen samen met een natuurgids op zoek gingen naar dierensporen, konden volwassenen het wandelpad bezoeken en de natuurinrichtingswerken en kijkwand bekijken. Nadien was er nog een kleine receptie met ‘gekoelde dranken’ uit de beek.

De nieuwe kijkwand is ideaal om ongemerkt de dieren in het gebied te observeren. De kans dat je er watervogels kan zien is zeer groot maar er werden ook al vele reeën (+/- 60 aanwezig) gespot. In de bossen en houtkanten bloeit een rijke voorjaarsflora met onder meer sneeuwklokjes en slanke sleutelbloemen. De oude knotwilgenrijen zijn een favoriete broedplaats voor steenuilen. In de natte graslanden broeden ook kieviten tussen de pinsterbloemen. In de lente fladdert de vlinder oranjetipje hier rond. Een pareltje dat je zelden elders vindt is de knolsteenbreek. In de moerassen en grachten vinden we in de zomer een prachtig kleurenpalet met onder meer bloeiende gele lis, kattenstaart en moerasspirea. In de zomer komen regelmatig ooievaars op bezoek. Voor hen werd een platform aangelegd, in de hoop dat een koppeltje er ooit zijn nest zal maken.

Foto’s (c) Gazet van Hove.