ANTWERPEN

Onlangs zakten meer dan 500 dokters, verpleegkundigen, wetenschappers en andere professionals uit de brede medische sector af naar UAntwerpen om er een symposium bij te wonen over vaccinatie. Niet alleen de Vlaamse en Belgische houding maar ook die van de verschillende Europese landen tegenover ‘prikjes’ kwam ter sprake.

logo_UA_hor_kl

De Vlaamse overheid laat de vaccinatiegraad bij peuters en adolescenten heel geregeld onderzoeken. De studie wordt telkens uitgevoerd door een gemengd onderzoeksteam (UAntwerpen/KU Leuven). Tijdens het symposium werden de resultaten van de vierde meting in detail gepresenteerd. Professor Heidi Theeten (UAntwerpen) : ‘Na vier meetmomenten kunnen we stilaan trends onderscheiden. Nieuw deze keer is dat er ook onderzoek werd gedaan naar de vaccinatiegraad van zwangere vrouwen. En we hebben ook voor de eerste keer gevraagd naar de kennis over en de attitude van de mensen tegenover vaccinaties. Mensen kunnen zichzelf of hun kinderen laten vaccineren, maar toch een aantal bedenkingen in het achterhoofd hebben. Aan de hand daarvan kunnen we toekomstige campagnes beter richten en het effect ervan beoordelen.’

Ook het aspect ‘attitude’ werd besproken. Onderzoekster Emilie Karafillakis, verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, vergeleek de houding tegenover vaccinatie van inwoners uit verscheidene Europese landen. Nadien nam Emma Groenen (Rotary International) het woord. Zij legde uit hoe Rotary onder meer bijdraagt aan de wereldwijde uitroeiing van polio. Rotary Clubs zijn in 1979 gestart met een actie om de Filippijnen vrij van polio te krijgen. Hun actie werd in 1985 door Rotary International overgenomen. Momenteel is polio nog niet onder controle in Afghanistan en Pakistan.

P1030295

De Vlaamse studie toont aan dat de vaccinatiegraad bij zowel peuters als adolescenten op een zeer hoog niveau blijft. Uit de nieuwe meting blijkt dat de vaccinatiegraad voor aanbevolen gratis inentingen bij peuters stabiel en hoog blijft (92,9 tot 96,2%). De vaccinatie tegen het rotavirus, dat vaak aan de basis ligt van maag- en darminfecties, hinkt wel lichtjes achterop met 89,6%. De inenting is wel aanbevolen, maar niet volledig gratis. Bij de adolescenten werd alleen voor hepatitis B een lichte daling vastgesteld. De vaccinatie tegen mazelen-bof-rode hond heeft wel blijvend aandacht nodig omdat deze bij adolescenten nog onvolledig is. Zeker voor mazelen is het belangrijk om met twee dosissen te zijn gevaccineerd en dat is niet altijd het geval. De vaccinatiegraad voor mazelen haalt bij adolescenten de WHO-norm van 95% niet.

P1030296

Bij de vrouwelijke adolescenten valt het succes van het HPV-vaccinatieprogramma op. Het humaan papillomavirus is de hoofdoorzaak van baarmoederhalskanker. Het programma, dat pas in 2010 werd opgestart, heeft nu al een vaccinatiegraad van bijna 90%. Dat is bijzonder veel ten opzichte van landen met gelijkaardige programma’s, zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, de Verenigde Staten en Australië. Zwangere vrouwen laten zich het best inenten tegen onder meer de griep omdat besmetting tot complicaties kan leiden tijdens de zwangerschap. Uit de studie blijkt dat 47% zich laat inenten tijdens het griepseizoen. Ook vaccinatie tegen kinkhoest is aangeraden tijdens de zwangerschap omdat de ziekte mogelijk dodelijk kan zijn voor een pasgeborene. 69,3% van de zwangere vrouwen laat zich volgens de studie inenten tegen kinkhoest.

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove – Sint-Jozefziekenhuis Mortsel.