Paul van Ostaijenkring 

Dit voorjaar 2017 verschijnt het boek ‘Paul van Ostaijen en Hove’, een stuk waardevol cultureel erfgoed in drie delen.

Deel 1 : ‘Paul van Ostaijen en Hove’. De jonge Paul wordt op 17-jarige leeftijd Hovenaar. Daar schrijft hij, in de periode 1914, zijn eerste teksten en gedichten. Hij woont in Villa Jeanne aan de Lintststeenweg 95. Ook in zijn later werk komt Hove meermaals aan bod : in ‘Mijn dorpke’, ‘Het landhuis in het dorp’ en ‘Bezette Stad’. ‘Paul van Ostaijen na Hove’ behandelt zijn ontwikkeling als kunstenaar, zijn engagement in de studentenbeweging en in Antwerpen tijdens WOI, zijn eerste dichtbundels ‘Music Hall’ en ‘Het Signaal’, zijn periode in Berlijn met ‘Bezette Stad’, zijn ontwikkeling van expressionisme, over Dada naar zuivere lyriek en zijn ziekte : van Etikhove, naar Viersel en Miavoye-Anthée.

Villa Jeanne PVO
Lintsesteenweg 95 Hove

Deel twee : ‘De vroegere Paul van Ostaijenherdenkingen in Hove’. Hierin komen aan bod : de activiteiten van de Culturele Kring Paul van Ostaijen en de Cultuurraad, de samenwerking met de Hovese verenigingen en kunstenaars en de herdenkingen rond drie sleutelmomenten : 1990, 1993 en 1996.

P1030113

Deel drie : ‘De werking van de Paul van Ostaijenkring – Hove’ : de heroprichting, de verjaardagskalender, de wandeling ‘Hove zoals van Ostaijen het zag’, de culturele weekends met de poëzie van Jan Wouters, de vertellingen van Wim van Gelder, het boek van Marc Andries en de manifestaties van 2016 (als Paul van Ostaijenjaar) : Peter Holvoet-Hanssen in samenwerking met het Davidsfonds, de poëziewedstrijd voor de Hovese lagere scholen, de evocatie in samenwerking met de MA’GO, de busreis en het multimediaal evenement ‘Paul van Ostaijen verankerd’. Tenslotte : perspectieven en plannen, met de voorintekenaars en de sponsors.

P1030137
Gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel voor graf PVO – Schoonselhof

Verdere info bij Arnold Herrebout, tel. 03 / 455.37.60. – arnold.herrebout@telenet.be .

‘Boem Paukenslag’ verscheen in “Bezette Stad” en is één  van de bekendste gedichten van Paul van Ostaijen.

 

Foto’s © Gazet van Hove