Antwerpen

De aanvragen voor extra onderwijsbegeleiding rijzen de pan uit. Steeds meer jongeren vinden het moeilijk om meteen mee te kunnen in de klas. Het zijn vaak kinderen uit kansarme gezinnen die hiermee problemen ervaren. Ondanks de begeleiding van zorgcoördinatoren en de organisatie van huiswerkklasjes, vallen de zwaksten onder hen nog steeds uit de boot. Het is immers een hele taak alle kinderen met een heuse achterstand individueel op te vangen. Zullen het vrijwilligers zijn die deze uitdaging aanpakken ? Wij vroegen het aan een afgevaardigde van vzw Auxilia, een vereniging die over heel Vlaanderen steeds weer op zoek is naar nieuwe vrijwilligers.
Hoe langer hoe meer kinderen ervaren een leerachterstand op school. Opgroeien in een gezin in kansarmoede betekent dikwijls dat ze geen toegang hebben tot kansen en mogelijkheden die anderen wel krijgen. Ook taalarmoede en cultuurverschillen spelen hierin een beslissende rol, aspecten die door migratie en de actuele vluchtelingenproblematiek momenteel sterk in de aandacht komen. Dit heeft mogelijk zijn weerslag op schoolprestaties.
Hoe pak je de schoolachterstand aan ?
Auxilia : “Vele onderwijsinstellingen beseffen de problemen van armoede en het gevolg van de migratie voor kinderen van allochtone oorsprong. Daarom organiseren zij bijlessen of huiswerkklasjes. Ook zorgcoördinatoren zijn steeds frequenter aanwezig op school en volgen de evolutie van het kind en diens thuissituatie op. Toch is dit niet altijd voldoende: voor de zwaksten is immers meer nodig. Individuele begeleiding op maat is echter een luxe: hiervan lopen de kosten vaak hoog op. Daarom is het belangrijk dat er naar andere vormen van hulp wordt gestreefd. Sommige steden en gemeenten en zelfstandige diensten organiseren huiswerkbegeleidingsgroepjes.
Wij hebben van deze uitdaging onze opdracht gemaakt. Wij helpen kansarme kinderen individueel met de leervakken waarmee ze het op school moeilijk hebben omdat hun ouders niet in de mogelijkheid zijn hen daarbij te helpen, of anderstalig zijn, of het schoolsysteem niet goed kennen.”
Hoe gaan jullie te werk ?
Auxilia : “Vele sociale diensten en scholen kennen onze werking en vragen om individuele hulp. De organisatie beschikt over een netwerk van vrijwilligers verspreid over het Vlaamse land. Jaarlijks worden zo meer dan 1.000 kinderen geholpen.
De vrijwillige lesgever gaat het kind thuis opzoeken en helpt met het huiswerk, oefent met rekensommen, met lezen en spelling. Daarbij kan hij zich aanpassen aan het ritme en het niveau van het kind.”

auxillia
Een voorbeeld ?
Auxilia : “Celine, 23 jarige studente, helpt twee twaalfjarige kinderen uit dezelfde klas met wiskunde. Hiervoor bezocht ze hen wekelijks na schooltijd. Aangezien de hulpvraag door de zorgleerkracht van de school was aangebracht kon in overleg ook geoefend worden met Nederlands en Frans. Waar de vrijwilliger in het begin toetsen en rapporten met tekorten voorgeschoteld kreeg én twee ongemotiveerde jongens, vernam ze tegen het einde van het schooljaar dat ze klaar waren voor de middelbare school en zin hadden in een nieuwe start. Een hartverwarmend nieuws voor de vrijwilliger !
Het is echter niet altijd vanzelfsprekend om mensen te verzamelen die zich als vrijwilliger voor ons project willen engageren én een taak als deze kunnen opnemen. Onze organisatie beschikt dan ook over een team dat permanent op zoek is naar vrijwilligers. Zij bereiden het werk van de vrijwillige lesgever voor en stellen hen in het gezin voor, bieden vormingen en workshops aan, en ondersteunen de lesgevers. Hoewel wij jaarlijks vele kinderen helpen is er nog steeds een schrijnend tekort aan vrijwilligers; van alle aanvragen belanden er heel veel op een wachtlijst. Ook de verwerking van de aanvragen en de coördinatie van de vrijwilligers vereist vele helpende handen. Niet vanzelfsprekend voor vrijwilligers, maar iedereen doet het met veel inzet.”
Auxilia vzw verwelkomt graag iedereen die een hart heeft voor kinderen, gelooft in gelijke kansen en wat tijd wil vrijmaken om zijn of haar steentje bij te dragen.
Auxilia vzw

Italiëlei 189 / 8, Antwerpen, tel. 03 / 226 25 41 – info@auxilia-vlaanderen.be, www.auxilia-vlaanderen.be .
Volg ons op Facebook @ Auxilia vzw .

Foto’s (c) Auxilia .