ANTWERPEN

LEADER is een uniek subsidieprogramma voor projecten op het platteland, gefinancierd door Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Plaatselijke overheden, organisaties of verenigingen en plattelandsondernemers kunnen gedurende twee jaar 65% van hun totale projectkost gesubsidieerd krijgen, tot een maximum van 100.000 euro. Dit jaar is daarvoor meer dan 1.200.000 euro beschikbaar.

Geld dollars

De belangrijkste voorwaarden zijn dat het project innovatief is, dat verschillende partners eraan samenwerken, dat het zich ontwikkelt in één van drie LEADER-gebieden in de provincie Antwerpen, dat het aansluit bij één van de thema’s uit dat gebied én dat het wordt goedgekeurd door de Plaatselijke Groep (bestaande uit plaatselijke mandatarissen en afgevaardigden van diverse middenveldorganisaties). De thema’s waarrond projecten kunnen worden ingediend variëren per gebied van streekidentiteit tot agrobiodiversiteit, het vrijwaren en ontwikkelen van open ruimte of landbouw- en natuureducatie. Enkel het thema ‘armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap’ geldt in alle drie de regio’s.

logo provincie Antwerpen

Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) : ‘Omdat het zo belangrijk is, hebben we dat laatste thema recent nog verruimd. Zo kunnen er nu ook projecten worden ingediend rond vervoersarmoede, rond toegankelijke dienstverlening voor kansengroepen op het platteland of waarin landbouw een duidelijke sociaal-maatschappelijke rol speelt. Projecten rond gezonde en betaalbare voeding, die inspelen op basishuisvesting of die actief met de doelgroep aan de slag gaan, komen uiteraard ook nog altijd in aanmerking.‘ LEADER-projecten kunnen heel divers zijn. Vorig jaar werden in de provincie Antwerpen 21 projecten goedgekeurd, waaronder een sociaal-artistiek project in Beerse, de uitbouw van een toeristisch onthaalpunt in een oude stoomzagerij in Laakdal en een agrarische kunstfietsroute in Arendonk.

2 mei is de uiterste datum waarop je je kan aanmelden met een idee voor een nieuw project. Dat hoeft nog niet tot in detail uitgewerkt te zijn : een samenvatting op een A4’tje volstaat. Daarna krijg je professionele feedback en nog een paar weken de tijd om een definitief projectvoorstel in te dienen. Alle praktische informatie, inspirerende voorbeelden van goede projecten uit het verleden én de nodige documenten vind je op de website www.leaderprovincieantwerpen.be. Bellens : ‘Ik raad kandidaten altijd aan om niet te wachten tot het laatste moment. Het beste is om je idee zo snel mogelijk al even af te toetsen bij de adviseur Platteland van de provincie Antwerpen of bij de medewerkers van vzw RURANT, die het LEADER-secretariaat beheren. Je kan dan veel gerichter aan het werk gaan en dat vergroot uiteraard de kans op een goed project.’

Boshoekstraat 93

LEADER Kempen Oost bestaat uit Ravels, Oud-Turnhout, Arendonk, Retie, Dessel, Mol en Balen; Kempen Zuid uit Zandhoven, Grobbendonk, Herenthout, Vorselaar, Lille, Kasterlee, Olen, Geel, Herselt, Laakdal en Meerhout en MarkAantekempen+ uit  Stabroek, Kapellen, Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Brecht, Zoersel, Malle, Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Beerse.

in de Boshoek
in de Boshoek Hove

 

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove.