ANTWERPEN

Iedereen die een gezonde interesse heeft in natuur en landschap trok zaterdag naar de twintigste editie van de ANKONA (Antwerpse Koepel voor Natuurstudie)-ontmoetingsdag. Meer dan 350 mensen schreven zich in. Het thema ‘watergebonden natuur’ was niet toevallig gekozen. Heel wat waardevolle natuur heeft een link met water. Rivieren, waterlopen, poelen en vennen zijn biotopen voor planten en dieren.

P1020405
Koude beek in Boechout

Water(beleid) was de rode draad door het programma : van watergebonden natuurprojecten over ecohydrologische aspecten van het Grote Netewoud tot het uitbouwen van flora en fauna- meetnetten. Nog nooit van de weidebeek- en bosbeekjuffer gehoord ? Guy Laurijssens, een vrijwilliger van Natuurpunt Voorkempen, die deze diertjes al meer dan tien jaar telt in de vallei van de Delfte Beek (Malle, Zoersel) vertelde er alles over. Na de ANKONA-dag wist je hoe invasieve (water-)exoten zoals de Chinese wolhandkrab onze waterlopen veroveren ten koste van onze eigen biodiversiteit. Wat doet Europa, Vlaanderen of u hieraan ? Ook provinciale initiatieven om water- en natuurbeheer beter op elkaar af te stemmen kwamen aan bod.

Wie het graag droog hield, pikte een lezing mee over het project van de gezenderde gladde slang in de Kalmthoutse Heide, over hoe schapenbegrazing voor een verhoogde biodiversiteit kan zorgen en hoe de das in de provincie Antwerpen terug is van weggeweest. Dat vertelde  Koen Van den Berge van INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek).’Je vindt nu een tiental dassen in de provincie Limburg maar ze rukken op naar Antwerpen. In het Fort van Wilrijk had 60 jaar geleden een das zijn verblijfplaats. De opkomst van de das is positief. Zij komen alleen maar naar plaatsen waar de natuur zuiver is.’ De deelnemers konden op de UA Campus Groenenborger een keuze maken uit niet minder dan achttien lezingen. De provincie organiseerde de ANKONA-ontmoetingsdag samen met het departement Biologie van de Universiteit Antwerpen.

P1030086
Koude beek, grens Mortsel-Boechout

Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) liet zich verontschuldigen maar in een brief schreef hij dat ‘de provincie klaar is voor het eerste klimaatrenovatieplan. We gaan de natuur nodig hebben om klimaat en natuur in verandering te binden.’

ANKONA-coördinator Koen Cuypers van de Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid provincie Antwerpen gaf meer tekst en uitleg bij de studiedag. ‘Wij zijn een platform voor verenigingen die met natuur bezig zijn en werken samen met Natuurpunt. 60% van onze leden zijn daar trouwens ook lid van. Twintig jaar geleden zijn we opgestart omdat het landschap toen te versnipperd was. Het samenwerkingsverband was een win-win-situatie. 90% van de deelnemers komt uit de provincie Antwerpen want je hebt ook Li(mburg)cona en Bra(bant)cona. Met zijn allen willen we niet vulgariserend maar ook niet wetenschappelijk werken.’ Uit het enorme aanbod onthouden we twee zeer lovenswaardige initiatieven. Raf Jansen, die toelichting gaf bij de werking van JNM (Jeugd voor Natuur en Milieu), wees erop dat zij een jeugdbeweging  zijn met in het Antwerpse 300 leden die zich vooral bekommeren om de natuur. De mensen van Vogelbescherming leverden tekst en uitleg over hun werking waarbij vooral roofvogelstudie en het VOC (Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren), die jaarlijks zowat 400 beestjes naar één van de tien Vlaamse centra brengen, opvielen. Er zijn onder meer opvangcentra in Kapellen en Herenthout. Het grootste bevindt zich in Opglabbeek.

(EM)

P1030082

Foto’s (c) Gazet van Hove