ANTWERPEN

De provincie Antwerpen lanceerde in 2016 een projectoproep Klimaatsubsidies. 23 projecten werden ingestuurd. Acht projecten krijgen nu een ondersteuning van in totaal 330.000 euro. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a) : ‘We ondersteunen acht creatieve projecten die de uitstoot van CO2 jaarlijks met 1.000 ton verminderen op het grondgebied van de provincie, dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n 1.400 gezinnen. Bij het beoordelen van de projecten hielden we ook rekening met het sociale karakter van de voorgestelde initiatieven.’

De provincie ondersteunt met name een aantal klimaatprojecten gaande van duurzame renovatie, dakisolatie, het plaatsen van zonnepanelen tot het aanpassen van verwarmingsinstallaties, waarbij steeds rekening wordt gehouden met de sociale impact en mogelijkheden.

Antwerpse steden en gemeenten of samenwerkingsverbanden ervan, scholen, sociale huisvestingsmaatschappijen, ngo’s en vzw’s met plaatselijke werking in de provincie Antwerpen, konden tussen 1 mei en 15 oktober 2016 hun klimaatvriendelijk project voor 2017 indienen. De provincie voert al jaren strijd tegen de klimaatopwarming en de uitstoot van broeikasgassen. Met de klimaatsubsidie geeft de provincie het gemeentelijke klimaatbeleid een welkome extra boost. Het geld komt er dan ook bovenop de 2,5 miljoen euro die de provincie al investeert in het klimaat.

logo provincie Antwerpen

Röttger : ‘Om klimaatbeleid te doen slagen is samenwerken en activering van verschillende sectoren en doelgroepen cruciaal. Er gebeurt al heel wat: wij merken de goede initiatieven op en ondersteunen ze. Maar we mikken op nog meer, zodat onze strijd tegen de CO2-uitstoot in een stroomversnelling komt.’

De provincie ondersteunt ook twee klimaatprojecten uit onze regio, waarbij het project ‘Duurzame renovatie’ van de stad Mortsel. Er werd 23.056 euro uitgetrokken omdat het gemeentebestuur met een duurzame renovatie van een eengezinswoning die dient als demowoning verschillende (onder meer sociale) doelgroepen wil sensibiliseren rond duurzaam (ver)bouwen en duurzaam wonen, met het oog op een bredere (wijk)renovatie in de toekomst.

Geld euro's

Ook Kontich viel in de prijzen. De gemeente organiseert een groepsaankoop dakisolatie voor al haar inwoners en zet in op acties in een aantal verouderde wijken, onder meer via een thermo-grafische foto. Dit project ‘Collectieve dakisolatie’ ontvangt 37 619,20 euro.

logo Kontich

Andere projecten die een financieel steuntje krijgen zijn de plaatsing van zonnepanelen in Mechelen, de energiecafés van Hoogstraten, de Molse bouwmaatschappij die huurders begeleidt, de sensibiliseringsacties van CDO Spoor 5 uit Mechelen, het project zonne-energie in huis en de sensibilisering in verband met klimaatverandering van vzw Posthof uit Berchem en de begeleiding naar energiezuinig verwarmen bij mensen in (energie)armoede uit Sint-Katelijne-Waver. De organisaties krijgen tijd tot augustus 2018 om hun project in praktijk te brengen. In de zomer van dit jaar volgt een nieuwe projectoproep waarbij plaatselijke organisaties opnieuw in kunnen tekenen.

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto Rik Röttger aan het woord.