WILRIJK

Afgelopen maandag stelde het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen samen met de provincie Antwerpen het innovatieve project ‘Farmaceutische zorg voor personen met dementie, FAZODEM’ voor. Met dit proefproject, een primeur in Europa, willen ze de rol van de huisapotheker op vlak van dementie versterken.

Huisapothekers zijn, naast de huisarts, door hun nabijheid cruciaal in de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ze kunnen een vertrouwensrelatie opbouwen en zijn vaak een eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Apothekers spelen dus een belangrijke rol bij dementie. FAZODEM wil hen de nodige kennis en houvast bieden met behulp van verschillende materialen. Het project kwam tot stand in samenwerking met KAVA (Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen) en VAN (Vlaamse Apothekers Netwerk). Minister Vandeurzen (CD&V) heeft ondertussen beslist om het project verder uit te rollen over heel Vlaanderen.

Vandaag telt Vlaanderen 122.000 mensen met dementie. Tegen 2060 zal dit aantal verdubbelen. 70% van hen verblijft thuis. Apothekers zijn, naast de huisarts, door hun nabijheid cruciaal in de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tot op vandaag werd daar, bij gebrek aan instrumenten, beperkt op ingezet. Ten onrechte, want mensen met dementie hebben vaak meerdere (chronische) ziektes en een complex medicatieschema. Daarbij komt dat bij dementie zowel onder- als overdosering een risico is.

apotheek-1

In Vlaanderen (inclusief Brussel) zijn er 2.707 apotheken, dus iedereen heeft er wel één in de buurt. Hierdoor hebben patiënten een bijzonder groot vertrouwen in ‘hun apotheker’. Gemiddeld zijn er in Vlaanderen 100 patiëntencontacten per dag per apotheek. Deze laagdrempelige rol biedt mogelijkheden om ook op het gebied van dementie bij te dragen aan kwalitatieve zorg en maximale ondersteuning vanuit de apotheeksector.

Voor de apotheker werden tal van handige handvaten ontwikkeld over thema’s die ertoe doen : een gids rond medicatiegebruik, instrumenten om mantelzorgers vanuit de apotheek te ondersteunen en diverse patiëntfolders. Daarnaast kan de apotheker zijn kennis verbeteren via een e-learningpakket. Projectleider en apotheker Eline Moors van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen : ‘De doelen zijn broodnodig : tijdig herkennen van signalen van dementie in de apotheek, mantelzorgers info op maat aanreiken en het medicatiegebruik bij mensen met dementie optimaliseren. Met behulp van verschillende ontwikkelde materialen willen we de apotheker de nodige kennis en houvast bieden.’ Een dertigtal apothekers uit de regio Hoboken-Wilrijk en Boom hebben tijdens een pilot de tools uitgetest en geëvalueerd. Apotheker Smets uit Wilrijk : ‘Dit project toont aan dat patiënten voor meer dan hun medicatie in de apotheek terecht kunnen. Het materiaal maakt het bovendien gemakkelijker om ook de mantelzorger rechtstreeks aan te spreken en op die manier een blijvende meerwaarde te bieden voor de patiënt en zijn rechtstreekse omgeving.’ 

logo provincie Antwerpen

Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V), die vanuit de provincie Antwerpen een impulssubsidie gaf van 36.800 euro : ‘Met dit project tonen we dat onze provincie het verschil kon maken. We bereiken hierdoor naar schatting 22.000 mensen met dementie en hun omgeving. Hiermee realiseren we een snellere detectie van overbelasting van de mantelzorger, een correct medicatie-advies en een goed geïnformeerde apotheker en burger.’

(EM)

Foto’s (c) Provincie Antwerpen.