BOECHOUT

Theaterzaal Vooruit in Boechout zat maandagavond afgeladen vol met bewoners van de Alexander Franckstraat en omgeving. Zij kwamen luisteren naar burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout&Vremde) en zijn partijgenoot en schepen Rudi Goyvaerts, die de plannen voor de vernieuwing van de Alexander Franckstraat, die op maandag 23 januari aanvangen, voorstelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koen T’Sijen

De gemeente wil met deze werken het verkeer in de straat veiliger maken voor alle gebruikers: voetgangers, fietsers én automobilisten. T’Sijen : ‘Tot nu toe werden in deze straat, gelegen in de bebouwde kom, bij uitzondering snelheden tot wel 98 kilometer per uur gehaald. Na de opmaak van verschillende plannen en besprekingen met de bewoners, stellen we vandaag de zo goed als definitieve plannen voor. De straat zal een pak veiliger worden, in het bijzonder voor de fietser. Er worden aan beide zijden van de straat volwaardige fietspaden gelegd, voldoende breed en verhoogd ten opzichte van de rijbaan. De gemeente investeert ook in een trage fietsverbinding van de Alexianenweg tot aan de Provinciesteenweg (de N10, naast de gebroeders Alexianen). Voor de voetgangers worden er veilige, verhoogde oversteken gemaakt, goed verlicht door ledverlichting, duidelijk gemarkeerd en met speciale voorzieningen voor blinden en slechtzienden.’

P1020007
Druk verkeer in Boechout-centrum

Goyvaerts : ‘Door de inrichting van de Alexander Franckstraat waren de bewoners geneigd om ook voor hun korte verplaatsingen de auto te nemen. Boechout, fietsgemeente van Vlaanderen 2015, verdedigt haar titel door weer voluit te kiezen voor veilig, duurzaam verkeer. Dit is echt een grote stap vooruit voor onze gemeente. We maken het ook voor de automobilist vlotter door een parkeerverbod op de rijbaan. Auto’s parkeren naast de rijbaan op aparte parkeerstroken. De rijbaan wordt versmald om 50 kilometer per uur af te dwingen.’  Na de presentatie mochten de bewoners  vragen stellen over het project. Zo werd met de Boechoutenaren van gedachten gewisseld om ook het groene karakter van de straat te versterken met voor- en tegeltuintjes en laanbomen. De bezorgdheden van de bewoners van de Kapelleveldstraat, de parallelle straat die tijdens de eerste twee maanden van het project zal dienen als omleidingsweg, werden door het gemeentebestuur doorgegeven aan de wijkpolitie. Er worden ook extra parkeermogelijkheden voorzien voor de bewoners tijdens de werken.

Geld euro's

De Alexander Franckstraat is een belangrijke en drukke verkeersader in Boechout. Het parkeren op de rijbaan zorgt nu voor een slechte doorstroming, zeker tijdens de spitsuren. Auto’s parkeren zich vlak tegen of deels op het al te smalle fietspad, vandaar dat een her-aanleg noodzakelijk was. De werken die betrekking hebben op het fietsverkeer worden voor 80% gesubsidieerd.  Het subsidiedossier is goedgekeurd op de RMC (Regionale mobiliteitscommissie). Voor het hele project krijgt men 273.000 euro aan subsidies. In een andere bijdrage op deze website leest vindt u de bezwaren die oppositiepartij N-VA heeft tegen dit project.

(EM)

* Wie concrete vragen heeft tijdens de werken, kan in de werfkeet terecht voor de werfvergadering, alle maandagen om 13u30. De werfkeet wordt opgesteld op het braakliggend terrein op de hoek van de Provinciesteenweg en de Alexander Franckstraat.

Foto’s (c) Gazet van Hove.