ANTWERPEN

Dementie is een aandoening die naar schatting zo’n 30.000 personen treft in de provincie Antwerpen. Ondanks het feit dat de ziekte progressief evolueert, kunnen patiënten – al dan niet met een partner – nog veel aangename momenten beleven.

De provincie ondersteunt al jaren initiatieven van organisaties die een aanbod hebben voor personen met dementie. Eén ervan is ‘Meet me @ M H KA’ : interactieve museumbezoeken voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorger. De rondleiding betrekt deze mensen bij de kunst en biedt hen de mogelijkheid om zich in groep uit te drukken. De speciaal opgeleide gidsen besteden bijzondere aandacht aan de emotionele en intellectuele ervaringen van de persoon met dementie.

Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) : ‘Het (korte-termijn-) geheugen van mensen met beginnende dementie gaat merkbaar achteruit. Dit is wat iedereen weet over dementie. Minder geweten is dat de fantasie, het creatieve deel van ons brein, veel langer levendig blijft. Studies van onder meer professor en neuroloog Sebastiaan Engelborghs van de UA tonen dat aan. Initiatieven als ‘Meet Me @ M HKA’ worden door alle deelnemers dan ook zeer gewaardeerd en verdienen onze steun.’

logo provincie Antwerpen

Meet Me @ M HKA, waar Christine Van Broeckhoven – bekend om haar studies over dementie – en kunstenaar Jan Fabre meter en peter van zijn,  bestaat sinds april 2014 en is geïnspireerd op het succesvolle Meet Me at MoMA (The Museum of Modern Art), dat al vanaf 2006 in New York loopt.

Het M HKA aan de Leuvenstraat in Antwerpen was samen met het Middelheim het eerste museum in ons land dat soortgelijke rondleiding organiseerde. In tegenstelling tot het MoMA heeft M HKA geen permanente tentoonstellingen. Gemiddeld om de drie maanden wijzigt de opstelling. Dat betekent dat de specifieke invulling van de rondleiding ook elke keer wordt aangepast.

Mayerhof Mortsel
Mayerhof Mortsel

Professor Engelborghs : ‘Door te praten over kunst krijg je meer, al dan niet verbale, interactie tussen patiënt en omgeving. Ze kunnen hun persoonlijke ervaringen delen en hun visuele geheugen wordt geactiveerd. Hun zelfvertrouwen neemt toe. In New York stelde men vast dat er minder emotionele problemen waren in de week na het museumbezoek. ‘

Piet Van Hecke van M HKA : ‘Er worden veel minder kunstwerken bekeken dan tijdens een klassieke rondleiding. Het tempo ligt dus veel lager. We gaan ook letterlijk stil zitten bij een werk en we gebruiken gesprekstechnieken om samen met de bezoekers een verhaal op te bouwen.’ 

Voor de goede orde : ook in andere Vlaamse (onder meer in Kortrijk en Gent) en Nederlandse steden (Eindhoven, Amsterdam, Heerenveen, Scheveningen, Apeldoorn, Assen, Venlo, Den Haag, Rotterdam, Drachten, Denekamp, Laren en Middelburg)  volgde men het Amerikaanse voorbeeld. In onze regio zette RVT Immaculata uit Edegem hun dementerende bewoners al aan het werk tijdens kunstprojecten.

(EM)

*Meer info: www.muhka.be

Foto’s (c) Reporters – coverfoto (c) Provincie Antwerpen