EDEGEM

‘De kleur van de herinnering’ is de tentoonstelling van Claire Vanden Abbeele die nog tot 5 februari loopt in Kunstcentrum Huis Hellemans. Met haar werk zoekt Claire een verbinding tussen het verleden en momenten van het heden. In stilte en afzondering vertaalt zij levensfragmenten in licht en donker, in wit en zwart en alle kleuren daartussenin. Tijdens het schilderen vertrouwt zij wat haar benadert aan het doek toe. Later elimineert ze en legt ze accenten : subtiel, in kleuren en tekens.

P1040243

Claire Vanden Abbeele (°1953) is niet alleen kunstenares, maar ook auteur en therapeute gespecialiseerd in verliesverwerking. Haar schilderijen en boeken getuigen van een verlangen naar een leven in en met het wezenlijke. Ze kreeg in 2004 ‘De Pluim’ van de Koning Boudewijnstichting, een prijs die wordt toegekend aan wie zich met energie en creativiteit inzet voor anderen en de samenleving. Twee jaar later werd ze gekozen tot SAM van de Week, een samenlevingsproject, dat vooral gestalte kreeg via een programma van Kathy Lindekens op Radio 2. STAM staat voor ‘Sociaal Actieve Mensen’ In 2008 zat Claire in het panel van de workshop ‘Werken met de eigen kracht van mensen’ van het Prinses Mathildefonds, dat zich inzet voor kwetsbare kinderen en jongeren. Zij is de bezieler van vzw De Verbinding, een vereniging voor mensen die elkaar nabij zijn. Jaarlijks richt De Verbinding meerdere ontmoetingsdagen in waar op een creatieve en helende manier door middel van gesprek, schilderen, kleien en tekenen wordt gewerkt met wat erin mensen leeft aan pijn en verdriet maar ook aan mooie herinneringen en dromen. Zij stelt tentoon in binnen- en buitenland. Haar liefde voor het schilderen en het voortdurende appel tot verwezenlijking en communicatie brengen haar steeds oog in oog met het mysterie van leven, liefde en dood. Thema’s, die als metaforen vorm krijgen in woord en beeld. De schilderijen weerspiegelen dromen, verlangens, herinneringen. Ze vertolken hoe verleden en heden met elkaar zijn verbonden en sporen van liefde en gemis achterlaten. Ze schreef negentien boeken.

P1040245

 

Over haarzelf en de tentoonstelling zegt ze : ‘In geheimschrift, in glorende of stervende kleuren, op doeken die uitnodigen om binnen te treden in de stilte of dynamiek van de meest bijzondere levensfragmenten, onthult ‘De kleur van de herinnering’ een goed bewaarde binnenwereld die zich voorzichtig vrijgeeft aan de omgevende buitenwereld.
Kleur als teken. Kleur als taal. Kleur die kracht geeft. Kleur die herinnering oproept. Kleur die zoekt naar de meest zuivere vorm voor een diepingrijpende gewaarwording. Met kleur en penseel spin ik draden tussen het voorbije en het nu, in en over de grenzen van de tijd. Steeds zoekend naar evenwicht en harmonie. Ongeremd, vrij en tegelijkertijd met schroom naar veiligheid tastend, zoeken herinneringen een weg naar buiten. Het zijn bezinksels van wat me niet verlaat. Ik herinner me de zeeën van verlangen, de roerloosheid van het vredevolle, het knarsen van de liefde, de kwetsbaarheid van het tedere, het nobele in ontmoetingen. Ik beperk me tot de essentie. Tijdens het schilderen vertrouw ik wat me benadert, vrij en niet gecensureerd, aan het doek toe. De aandachtige toeschouwer wordt uitgenodigd binnen te treden in de gelatenheid en legt eigen accenten.’

(EM)

*Meer info : Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, Edegem. Gratis toegankelijk op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00u. tot 12u30 en van 14.00 tot 18.00 uur. Tel. : 03 / 289 23 68, huis.hellemans@edegem.be .

logo Edegem

 

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto Huis Hellemans Edegem.