Op de laatste Hovese gemeenteraad hadden de oppositiefracties onafhankelijk van elkaar een punt aan de agenda toegevoegd over de mogelijke fusie van Hove met een andere gemeente.

Els Pauwels (CD&V) : “In de gemeenteraad van januari 2016 herhaalden we als fractie ons gekend standpunt tegen een mogelijke fusie van Hove met een omringende gemeente, aangezien er volgens ons geen mandaat gegeven was bij de vorige verkiezingen om dit punt op te nemen tijdens deze legislatuur. We stuurden aan op een volksraadpleging. De mening van de verschillende fracties waren echter verdeeld en/of nog niet duidelijk bepaald. Om een uitweg te bieden werd er een commissie intergemeentelijke samenwerking opgericht. Op deze commissie werd in juni 2016 een duidelijk standpunt ingenomen door het college. Aangezien er geen draagvlak in Hove bestond voor een fusie zou er volgens onze burgemeester ingezet worden op het detecteren van de mogelijkheden tot verdere intergemeentelijke samenwerking. En zo geschiedde. Met Lint komt er een samenwerking tot stand op niveau van de technische diensten, wat we uiteraard toejuichen. Na het Limburgse fusieverhaal kwam er terug commotie rond dit dossier door enkele artikels in de krant en een reportage op ATV. Burgemeester Metsu van Edegem verklaarde hierin zijn intentie voor het opstarten van intense gesprekken in 2017 over een fusie met Hove. Hierop spraken twee fracties uit Hove nu wel duidelijke taal in de pers en was er een gemeenschappelijk standpunt tegen een dergelijke fusie te horen. Wij roepen het college dan ook op om deze duidelijke standpuntbepaling van de gemeenteraad van Hove over te brengen aan het gemeentebestuur van Edegem en in het bijzonder aan burgemeester Metsu. In een brief kan het college duidelijk maken dat er in Hove geen draagvlak is tijdens deze legislatuur om over te gaan tot een fusie met welke gemeente dan ook en het bijgevolg niet zinvol is om fusiegesprekken te starten. Ook kan hierin onze intentie tot intergemeentelijke samenwerking als positieve boodschap worden meegegeven.”

logo Edegem

Deze interpellatie was aanleiding tot een urenlang dovemansgesprek langs beide zijden van de politieke frontlijn meerderheid-oppositie. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) stelde : “In januari ’16 was er geen echt standpunt. Binnen het college van burgemeester en schepenen heeft ieder zijn eigen standpunt. We hebben geen collegeantwoord. We engageren ons niet om enige actie te ondernemen. Halfjaarlijks is er overleg met de gouverneur en daar wordt er soms over fusies gesproken. Iedere fractie heeft een standpunt zonder onderbouwde studie. Men gebruikt enkel emotionele argumenten op de sociale media.”

Gemeentehuis Lente

Gemeenteraadslid Anne Van Put van groen-links stelde “Hove Beweegt is een duidelijke voorstander van een doorgedreven intergemeentelijke samenwerking. Voor een aantal bestuurlijke en maatschappelijke uitdagingen is schaalvergroting een absolute noodzaak. We denken dan aan het op elkaar afstemmen van mobiliteitsprincipes, de aankoop van duurdere machines, een e-strategie, de nakende betonstop, …Recente voorbeelden van initiatieven zoals een regioraad in Turnhout tonen daarbij aan dat er alternatieve mogelijkheden zijn om zo’n samenwerking beter te structureren, met respect voor ieders eigenheid en karakter. Op dat vlak primeert één ding : niet het streven naar of het behouden van partijpolitieke macht, maar een optimale dienstverlening voor de burger. De besprekingen in de commissie intergemeentelijke samenwerking geven aan dat samenwerking zoals bijvoorbeeld met de gemeente Lint, met Azura en tal van andere initiatieven zeer zinvol zijn. Keuzes in de samenwerking met de respectievelijke buurgemeentes en/of stad worden dan bepaald op basis van verschillende indicatoren (locaties, infrastructuren, kostprijsdeling, personeelsinzet in functie van competenties, organisatiecultuur, ervaring, …) ; We pleiten ervoor om het debat niet via de media te voeren, maar wel op de juiste plek en in alle sereniteit en transparantie. Een commissie of een werkgroep is een goed platform om de verschillende perspectieven mee te nemen en te onderzoeken. Dit moet grondig en in overleg, zowel intern in Hove als met de desbetreffende gemeentes en/of stad besproken worden. En dit op verschillende niveau’s.”

Hove Beweegt Logo
heeft genuanceerd standpunt over gemeentefusies

Volgens de woordvoerster van de fractie Ph7is er in Hove geen draagvlak voor een fusie”. Bij deze korte mededeling hielden ze het.

N-VA gemeenteraadslid Arnold Herrebout voerde een financiële studie uit naar een mogelijke samenvoeging van Hove met Edegem. Volgens hem “zal de Hovenaar het binnen enkele jaren zwaar financieel ondervinden als er geen fusie komt”. Hij gaf wel toe dat zijn fusieonderzoek enkel gebaseerd is op een fusie met Edegem en dit is het zwakke punt van zijn studie.

Nadien waren er nog emotionele tussenkomsten van vnl. CD&V over de brief naar burgemeester Metsu en er was zelfs een tijdelijke schorsing van de zitting. Uiteindelijk kwam het toch tot een stemming … en alle 19 gemeenteraadsleden steunden de motie om deze brief naar de Edegemse burgemeester te sturen. Veel lawaai voor weinig zaaks.

Het was al bijna middernacht en de gemeenteraadsleden werden na de raadszitting door voorzitter Guido Sel uitgenodigd om het glas te heffen op het oude jaar en een toekomstgericht 2017. Om welk uur deze receptie eindigde en hoe de raadsleden buiten kwamen weten we niet …

P1030509

Foto’s © Gazet van Hove.