Naast de honingbijen en hommels zijn er in Vlaanderen meer dan 350 soorten wilde bijen of solitaire bijen waarvan een 300 tal soorten in de grond wonen en een 50 tal soorten in gaten van muren, deuren, ramen, in stengels van planten en struiken. De solitaire bij leeft in tegenstelling tot de honingbij en de hommel niet in groep maar doet alles alleen. Soms, zoals in een bijenhotel zitten de nesten dicht bij elkaar maar dit betekent niet dat de solitaire bijen elkaar nodig hebben om te overleven. Een solitaire bij leeft meestal maar een paar weken afhankelijk van de slijtage van de vleugels. De nakomelingen overleven in het nest als larve of als pop en de meeste komen het jaar daarop pas te voorschijn op het ogenblik dat hun waardplant in bloei komt.

De solitaire bij zal het voedsel dicht bij haar nest zoeken. Een honingbij daarentegen is soms 3 km van huis weg.  De solitaire bijen verschillen van elkaar in hun voorkeur voor bepaalde planten, hun manier om het stuifmeel te transporteren, hun manier van nesten maken, …

Veel voedselgewassen rekenen op bijen om zich voort te planten via bestuiving. Maar de hoeveelheid bijen gaat de laatste jaren sterk achteruit. Daarom willen we de bijen helpen :

–       Door nestgelegenheid te maken, bv. een bijenhotel

–       Door meer nectarbronnen te voorzien : laat dus dat bloemetje in het gazon maar staan, …

–       Door geen pesticiden te gebruiken

In de vroege lente worden de eerste insecten wakker.  We moeten ervoor zorgen dat ons insectenhotel dan buiten hangt op een zonnige plaats.

P1040108

De gemeente Kontich organiseert in samenwerking met Velt Netevallei deze activiteit op zondagnamiddag 15 januari 2017.  Deze activiteit is geschikt voor kinderen en volwassenen. We starten om 14.00u. in de Academie van Kontich, Mechelsesteenweg 140. Rond 17.00u. ga je met je bijenhotelletje naar huis, en weet je heel wat meer over de solitaire bij.  We maken niet alleen een bijenhotelletje, maar we vertellen ook over het leven van de solitaire bij en tonen je een uniek filmpje.

Deelname : (bio-fruitsapje inbegrepen), € 3,00 per deelnemer of € 5,00 per gezin.

Graag op voorhand inschrijven via info.netevallei@velt.be.  Verdere info wordt aan de deelnemers per mail gestuurd.

Info bij Johan Peeraer, Voorzitter Velt Netevallei, tel. 0476 / 47.18.60.

P1040107
Johan Peeraer

Velt 2

 

Foto’s (c) Velt & Gazet van Hove.