HOVE WIL NIET TROUWEN

We betreuren de eenzijdige berichtgeving in de pers over een mogelijke fusie van Hove met Edegem of Lint. Als coalitiepartner van NV-A Hove bevestigen we dat het Hovese bestuur momenteel met geen enkele gemeente in gesprek is over een fusie. Het fusiethema werd immers in de gemeenteraad van januari 2016 transparant besproken met alle verkozen fracties en werd uitdrukkelijk afgevoerd. Er is in Hove namelijk geen enkel democratisch draagvlak om een fusie door te voeren met een andere gemeente.

Geld dollars

SCHULDAFBOUW ?

Minister Homans kondigde maandag opnieuw enkele aanmoedigingsmaatregelen aan voor vrijwillige fusies van gemeenten. Burgemeester Koen Metsu van Edegem lonkte daarop opnieuw naar Hove met het gekende lokaas : schuldafbouw van de gemeente en financieel voordeel voor de burgers.

P1030854
Burgemeester Koen Metsu (N-VA), Edegem

WIE HEEFT DE MEESTE SCHULDEN ?

De schuldenlast van de gemeente Hove is echter zeer laag (261 €/ inwoner), in tegenstelling tot de schuldenlast van Edegem (917€/ inwoner). De laatste jaren werden er in Hove geen leningen aangegaan om de investeringen te kunnen betalen. De middelen vanuit de belastingen (personenbelasting en onroerende voorheffing), het gemeentefonds, de Vlaamse subsidies en de dividenden uit intercommunales volstaan om de courante werking én de investeringen (dorpskern, wegen,…) te financieren.
Het fusieaanbod van minister Homans is daarom voor Hove niet interessant. De beloofde toelage per inwoner moet dienen voor afbouw van schuld die er in Hove nauwelijks is. De schuldenberg van Edegem daarentegen is zo hoog dat men daar lonkend uitkijkt naar een fusie met Hove, een aantrekkelijke financiële bruid met een aanzienlijke bruidsschat.

P1040149
Cultureel Centrum “Huis Hellemans”, Edegem

 

GEEN (FINANCIEEL) VOORDEEL VOOR HOVENAARS

Een fusie heeft voor de Hovese burgers ook geen individueel financieel voordeel. De Hovese belastingen liggen immers op de gemiddelde lijn van de omliggende gemeenten. We geloven niet in besparingen als argument : een recente studie in Nederland (Maarten Allers, Universiteit Groningen) heeft immers uitgewezen dat zogezegde besparingen of verbetering van de dienstverlening in ieder geval niet gewerkt heeft bij de gefuseerde gemeenten.

ph7 logo

POSITIEVE TOEKOMST VOOR HOVE

Wij zijn helemaal geen voorstander van een fusie en wil de eigenheid van Hove bewaren. De fractie is wel te vinden voor doorgedreven intergemeentelijke samenwerking op een zo breed mogelijke basis. Voorbeelden hiervan zijn de GIS-coördinator met Boechout, de veiligheidsdeskundige met Lint en de ICT-expert met Berlaar en een samenwerking met Lint op vlak van technische diensten. In het kader van efficiëntie moet er samenwerking mogelijk zijn met iedere buurgemeente, en niet exclusief met Lint of Edegem. We garanderen voor Hove een positieve eigen toekomst.

(c) mededeling staat op Facebook.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove