Verslag van de vergadering

Plaats :  De Markgraaf, zaal 3

Datum :  20 september 2016

Aanwezig : Hugo Waeterschoot, Koen Boonen,Roger Claessens, Bart Van der Heyden, Theo Nuyts, Wim Van Deynze, Tamara Troucheau, Katia Devriendt, Bart Van Couwenberghe, Luc Van den Weygaert, Gustaaf Fransen, Tim De Roeck, Denise De Smet, Goedele Breyne, Frans Sermeus, Jef Hermans, Inge Thyssens, Frank Vandeputte, Roderik Desmet, Marieke Verreet en Sabine Caremans (Provincie Antwerpen)

Verontschuldigd : Jürgen Boes, Friedel Jacobs, An Devaere, Leo Teugels, Filip Craen, Koen Maes, Els Lauwers, Jo Ampe.

De voorzitter verwelkomt de aanwezigen.

  1. Goedkeuring verslag vorige vergadering

Het verslag van de vergadering van 12 mei wordt goedgekeurd mits het wegnemen van de foto’s van de betonnen fietspaden daar deze niet ter zitting werden voorgesteld. 

2.   Actiepunten

De verslagen dienen op de website geplaatst te worden.

vogelbord park 

3.   Landschapspark Zuidrand

Sabine Caremans, coördinator van het strategisch project komt een toelichting geven omtrent de stand van zaken van haar strategisch project, het landschapspark en geeft een tussenresultaat van de bevraging die ze hadden afgenomen bij grond- en boseigenaars in de boshoek.

Het landschapspark Zuidrand werd opgericht omwille van het gemis dat de gemeentes ervaarden omtrent gebiedsgerichte werking. Vele partners hebben de handen in elkaar geslagen om hier een oplossing aan te bieden. Volgende projecten werden reeds getrokken vanuit het landschapspark:

  • Trage wegen
  • Opmaak van fiets- en wandelkaarten
  • Opstart van een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst
  • Natuurinrichtingsprojecten
  • Samenwerking landbouwers

Dit project loopt af op 1 maart 2017, een vervolgproject werd reeds aangevraagd maar hierop zal pas in december een antwoord komen.

In de zuidrand bestaat de oppervlakte nog voor 60% uit open ruimte.

Recentelijk werd er in de boshoek een bevraging georganiseerd naar +/- 100 eigenaars, daarvan heeft slechts 10% gereageerd maar deze 10% vertegenwoordigd wel 50% van de oppervlakte op het terrein. Voorlopige resultaten zitten in de presentatie.

In Hove heeft het OCMW van Antwerpen ongeveer 24% van de open ruimte in bezit. Voor de verwerving van een groot deel van het landbouwareaal in de boshoek en van het Uilenbos werd een subsidie aanvraag gericht aan de Vlaamse Overheid, deze heeft ons reeds voor de zomer in kennis gesteld dat ons dossier technisch in orde is. Een definitieve uitspraak hiervoor wordt begin 2017 verwacht.

Sabine haar presentatie wordt meegestuurd met het verslag.

logo provincie Antwerpen

Marieke Verreet volgt het project Trage Wegen op voor het landschapspark.

Trage Wegen zijn niet alleen trage mobiliteitsverbindingen maar vervullen dikwijls ook een sociale functie en herbergen vaak groen. Het project werd opgestart in 2012. De vzw Trage Wegen heeft toen werkkaarten opgesteld die op het terrein zijn nagekeken en hebben geleid tot toegankelijkheidskaarten.

Met behulp van de bevolking is er dan gekomen tot een wenselijkheidskaart.

Trage weg Regina Pacis 1

Hieruit is vorig jaar het laarzenpad gerealiseerd tussen Lint en Hove. Op 16 oktober zal het vervolgtraject van dit pad worden bekeken. De bedoeling is om het netwerk verder te verdichten door quickwins te realiseren en missing links te ontsluiten.

4.  Advies kapvergunningsreglement

In de kapvergunning werd een waarborgregeling ingeschreven, voorheen was er echter geen bepaling voorzien om een einde te maken aan de looptermijn van deze borgstelling. Dit werd nu voorzien, tevens is er duidelijk opgenomen dat de inhouding van de borg niet gelijk wordt gesteld aan het krijgen van een sanctie, de gemeentelijke administratieve sanctie kan dus opgelegd worden los van de al dan niet inhouding van de borg.

De milieuraad vindt dit een nuttige aanvulling aan het kapreglement.

bomen 't Of in Hove 1

5.   Natuurvergunningen

De vergunningsaanvraag van Galot bevat een esdoorn en een wilde kastanje. De milieuraad vraagt zich in eerst instantie af of de carport-structuur wel vergund is. Daarnaast begrijpen ze dat de esdoorn mogelijk een probleem op kan leveren voor de aanwezige beuk.

Indien deze boom wordt toegestaan dienen er de nodige voorzorgen genomen te worden om de wortelzone van de beuk tijdens de werken te beschermen.

Voor de wilde kastanje geeft de milieuraad op basis van de aanwezige gegevens geen gunstig advies.

De vergunningsaanvraag van Vanderbulcke bevat de aanplanting van een stuk bos in landbouwgebied. De milieuraad beoordeelt dit project als landschapsverreikend. Het kan tevens een extra buffer vormen voor het Uilenbos. Enkele leden die het gebied goed kennen stellen wel vraagtekens bij het voornemen om wintereik te plaatsen gezien het gebied in kwestie een kwelzone bevat.

Frijthout zonnebloemen

6.   Frijthout

De archeologen zijn deze zomer als mollen doorheen het terrein gereisd. Hierbij hebben ze mede dankzij de tamelijk ondiepe werking niet echt grond vermengd. We verwachten op dit moment een finaal schrijven van de dienst onroerend erfgoed om te zien waaraan en waaraf.

Er zijn in ieder geval enkele zaken gevonden uit het stenen tijdperk.

Daarnaast zal de gemeenteraad eind september de erfpachtovereenkomst met Boechout goedkeuren en zullen we nog een samenwerkingsovereenkomst afsluiten voor de werken aan de Koude beek met de dienst integraal waterbeleid van de provincie en met de gemeente Boechout.

Verder timing in het project is als volgt vooropgesteld:

Gunnen van de aannemer in november

Eerste spadesteek in december

Start technische werken in januari

Einde technische werken eind juni

Parallel overleggen we nog verder met Natuurpunt en Kempens Landschap over de aan te planten stukken. We bekijken ook nog de invulling van de speelzone samen met de jeugddienst.

Frijthout

7.   Varia

  • materiaalkeuze fietspaden Frijthout : Roger Claessens doet een ultieme oproep om af te zien van de keuze van beton en te kiezen voor een ander alternatief.
    Voor milieu en natuur is het belangrijk dat het materiaal pH-neutaal is en daarnaast wordt de voorkeur gegeven aan halfopen of open verhardingen maar aangezien de ‘te verharden’ oppervlakte in dit gebied zeer klein is maakt dat eigenlijk niet uit.
  • Wim Van Deynze deelt zijn resultaten mee van de zwaluwentelling van begin juni en vreest voor een verdere daling van het bestand in Hove onder meer door de verbouwingswerken in de hoeve Boshoekstraat 99.
  • In oktober gaat de behaagactie opnieuw van start, bestellingen kunnen binnenkomen tot 28/10, de bedeling van de pakketten/planten is op 26/11.
  • We gaan een participatieproject opstarten met de Vredewijk onder begeleiding van de bond beter leefmilieu met als einddoel CO2 reductie door ingrepen op wonen.
  • Op 16 oktober organiseert Natuurpunt een activiteit in het kader van de Dag van de Trage weg en tevens in het kader van de week van het bos. Er zullen uilenkasten in elkaar getimmerd worden en uiteraard zijn er ook wandelingen
  • Zwerfvuil : recent kwam in het nieuws dat Jean Paul Meus zich elke dag bezig hield met 10 minuutjes van zijn tijd te wijden aan het opruimen van zwerfvuil. Dit is uiteraard een toe te juichen initiatief. Voorstellen zouden echter ook moeten gaan naar verenigingen om dergelijke zaken uit te werken.
  • Bermen : de bermen op de Mechelsesteenweg werden te vroeg gemaaid, vanuit ANB kwam het antwoord dat dit een fout was van de aannemer. Voor de zomer werd er een bermenfietstocht gepland, door het slechte weer en de lage opkomst is deze tocht niet doorgegaan. Uitstel is niet mogelijk op korte termijn omdat er nu op de bermen weinig te zien is.
  • Parking NMBS : de milieuraad merkt dat de parking overgedimensioneerd is waardoor er op sommige plaatsen nogal veel plantengroei is.
  • Onkruid : dit onderwerp zal behandeld worden op een volgende vergadering.

De volgende vergadering gaat door op donderdag 10 november in de raadzaal van het gemeentehuis.

Met vriendelijke groet

De Secretaris, Koen Boonen

De Voorzitter,  H. Waeterschoot.

Frijthout een buitengewoon plekje in Hove

Foto’s (c) Gazet van Hove