Infomarkt Hemiksem ‘Plant Aan’

Met het project ‘Plant aan’ moedigt de gemeente Hemiksem in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland en met de financiële steun van de provincie Antwerpen haar inwoners aan om meer autochtone bomen en struiken aan te planten in tuinen, voortuinen en op terrassen. Tijdens de infomarkt op 20 november krijgen bezoekers advies over hoe ze hun tuin best kunnen inrichten, welke planten, bomen en struiken ze hiervoor kunnen gebruiken, hoe ze te onderhouden, wat de toepasbare wetgeving is en welke voor- of nadelen ze hebben voor de ecologische waarde van tuin, terras of balkon. 

P1020182
Infomarkt 20 november

Elke inwoner in Hemiksem kreeg onlangs een infobrochure over en een bestellijst voor plantgoed in de brievenbus. Hiermee wil de gemeente haar inwoners stimuleren om op eenvoudige en goedkope wijze autochtoon plantgoed aan te kopen. Ook de actie ‘Behaag … Natuurlijk’ van Natuurpunt staat in de kijker, Natuurpunt wil hiermee het aanplanten van streekeigen hagen bevorderen.

Wie bestelt tijdens de infomarkt maakt bovendien kans op verschillende prijzen. Aanwezigen kunnen het bestelde plantgoed meteen afhalen en genieten van een warm tasje soep. Verder wordt er een demonstratie plant- en onderhoudstechnieken georganiseerd, wordt de desbetreffende wetgeving verduidelijkt en krijgen de bezoekers tips en tricks om hun tuinen biodiverser in te richten. Ook inwoners uit buurgemeenten zijn meer dan welkom.

logo provincie Antwerpen

Groene tuinen, groene gemeente

Gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu draagt het initiatief een warm hart toe: “Het is bewezen dat groen in de onmiddellijke woon- en werkomgeving leidt tot verhoogd welzijn en betere gezondheid van iedere mens. Door te kiezen voor autochtone planten verzeker je bovendien ook de natuurwaarde van je tuin. Want, autochtoon plantgoed heeft zich gedurende vele eeuwen aangepast aan de lokale groeiomstandigheden en is daardoor resistenter tegen ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes en contacten met andere organismen.”

Ook landschapsmedewerker Veerle Herssens van Regionaal Landschap Rivierenland vzw is erg opgetogen over dit project. Volgens haar beseffen slechts weinig mensen dat alle Vlaamse tuinen samen 8 procent van de totale Vlaamse oppervlakte beslaan. Dat is veel meer dan het aandeel natuur- en bosreservaten (2,5%). “Als we onze tuinen dus natuurvriendelijk inrichten, kunnen we heel wat nuttige planten en dieren alsnog een toekomst geven”, klinkt het hoopvol.

dreef in het bos

Wist je dat

Zelfs een beetje groen (zoals een boom of een plant in de tuin)…

  • leidt tot een beter concentratievermogen en psychische spanningen vermindert;
  • ervoor zorgt dat kinderen sneller buiten spelen, zich beter in hun vel voelen en zelfs beter presteren op de schoolbanken;
  • zorgt voor een optimistischere blik op de toekomst;
  • de waarde van vastgoed met meer dan 15 procent doet stijgen;
  • grondwater filtert;
  • geluidsoverlast dempt;
  • zoals een haag van 100 meter ruim 360 kilogram CO2 uit de lucht filtert;
  • helpt tegen wateroverlast.

Zondag 20 november tussen 11.00 en 15.00 uur

Waar ?
Aan het domein van de hoeve in de Assestraat 19 in Hemiksem

Meer info :
veerle@rlrl.be, Tel. 015 / 28 18 20 (medewerker landschapszorg en speelnatuur, Rivierenland)

www.rlrl.be

Wat Hemiksem kan, kan ook iedere Vlaamse gemeente ! Aan de arbeid !

P1020180

Foto’s (c) Reporters & Gazet van Hove.