Bij het begin van de laatste Hovese gemeenteraad van 24 oktober jl. doken er ineens twee jonge dames op die zich opwierpen als vertegenwoordigers van tweehonderd Hovenaars die willen dat de wekelijkse ophaling van restafval (zwarte container) terug doorgaat.

De dames in kwestie zijn Tamara Trucheau en Pascale Billiau. Tamara nam uitdrukkelijk het woord en stelde ‘dat het hier niet ging om een politieke actie maar dat meer dan 200 Hovenaars reeds de petitie hebben ondertekend’. Daarna overhandigde Pascale de petitie aan gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel. Incident gesloten. De Hovese gemeenteraad kon van start gaan voor de ingeschreven agendapunten.

P1010995

Tweewekelijkse afvalophaling gevraagd

Begin maart jl. ging onze gemeente over naar het Diftar-ophalingssysteem. De witte gft-zakken werden vervangen door de groene container en de grijze restafvalzak door de zwarte container. De blauwe PMD-zak bleef behouden. De wekelijkse dinsdag-ophaling werd vervangen door een tweewekelijkse, eveneens op dinsdag.

Een aantal Hovenaars vinden die tweewekelijkse ophaling maar niets, gezien de petitie om terug te keren naar de wekelijkse ophaling. Ze stellen dat in de (warme) zomermaanden de zwarte restafvalcontainer geregeld aanleiding geeft tot overlast. Zo zouden mosselen vrij snel maden afgeven in de container. En met de vakanties wordt het voor een aantal Hovenaars al moeilijk om van al het afval af te geraken. Ze willen dat er terug een wekelijkse afval-ophaling komt, zonder meer kost voor de burgers.

P1020481

Politieke zet

Bij het Hovese gemeentebestuur hebben ze ondertussen de petitie eens onderzocht. Volgens schepen van milieu Bart Van Couwenberghe (N-VA) “gaat het vnl. over handtekeningen uit de buurt van de Lintsesteenweg en de Magdalena Vermeeschlaan. De echtgenoot van Tamara Trucheau, CD&V-gemeenteraadslid Filip Lecoutre, staat prominent vooraan op deze petitie. Er staan ook veel handtekeningen op zonder bijgevoegd adres. Men kan dus extra krabbels bijplaatsen om tot een groot aantal te komen. We hebben steeds gesteld dat we een grondige evaluatie houden na één jaar invoering van Diftar. Dit is voor het voorjaar 2017. Naar aanleiding van een artikel in Gazet van Antwerpen over deze problematiek kreeg ik ook een aantal reacties van Hovenaars die zich positief achter het huidige Diftarsysteem opstellen. Zij komen natuurlijk niet in de krant. Een wekelijkse ophaling in de gemeente organiseren houdt zeker een meerkost in. Wie gaat dit betalen ?”

Gemeenteraad Hove

COMMENTAAR :

Mevrouw Tamara Trucheau is dus niet de eerste de beste. Ze was in een vorig politiek leven CD&V-gemeenteraadslid in het Vlaams-Brabantse Halle en zou er volgens analysten een mooie politieke toekomst tegemoet gaan. Door haar huwelijk met Hoves CD&V-gemeenteraadslid Filip Lecoutre belandde ze hier in onze gemeente. Het koppel stond in 2012 samen op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van ‘Fan van Hove’ (het kartel van CD&V en O-VLD dat enkel CD&V-verkozenen opleverde).

Het terug invoeren van een wekelijkse ophaling van het huisvuil zal zeker een meerkost inhouden. Wie gaat dit betalen ? De belastingbetalers ! Is CD&V voor extra belastingen voor de Hovenaars ? Je zou het al gaan geloven als je federaal CD&V topminister Kris Peeters steeds bezig hoort over de invoering van allerlei meerwaardebelastingen op de kap van de werkende Vlamingen. Is er nog een verschil tussen CD&V en de communisten van de PVDA die blijven scanderen “doe de rijken de crisis betalen” ?

Geld euro's
wie gaat dat allemaal betalen ?

Als er in de ‘warme’ zomermaanden technische problemen zijn in de afvalcontainers door geurhinder of de aanwezigheid van maden, kan men dit gemakkelijk oplossen door het afval in ‘kleine’ plastieken of papieren zakjes te doen en deze goed af te sluiten. Probleem opgelost.

Ga je op reis, laat dan je buren je containers buitenzetten. Of lig je overhoop met al je buren ?

Tot slot, op de bewuste gemeenteraadszitting van oktober jl. diende CD&V geen enkel toegevoegd agendapunt in. Alles moet dus gesmeerd lopen met het huidige N-VA en Ph7-gemeentebestuur in Hove ? Is CD&V intellectueel te lui of zijn ze niet meer bij de leest ?

Via een straatactie opgezet door drie vrouwen – waarvan één onbekend wenste te blijven – komt men natuurlijk sneller in de krant (GVA) dan via allerlei denk- en studiewerk. Is CD&V in Hove nog een ernstige politieke partij of laten ze zich vanaf heden politiek inspireren door de communisten van de PVDA met gerichte straatacties om zo massaal in de media te komen ???

P1030420
PMD-zak

Foto’s © Gazet van Hove.

*************************************

We ontvingen een antwoord van het kartel “Fan van Hove” :

“Beste Luc,

Graag antwoord op dit artikel.

De overhandigde petitie is geen actie van het kartel Fan van Hove. Het betreft een engagement van drie Hovenaars die als betrokken burgers hun wensen kenbaar maken, samen met liefst 200 anderen. Vanuit het kartel steunen we de vraag die door hen gesteld wordt. De frequentie van de vuilnisophaling moet herbekeken worden. Uiteraard met aandacht voor een mogelijke meerkost. We kijken uit en werken graag mee aan de evaluatie vooropgesteld door schepen Van Couwenberghe.

Wat betreft onze intellectuele luiheid en ons activistische optreden. Ik vind dat een erg spijtige conclusie nav dit artikel. Met enerzijds een breed activiteitenprogramma (pannenkoekenmobielen, ondernemersdiner, infoavonden,…) om het sociaal weefsel in Hove te versterken en een stevige aanwezigheidspolitiek op tal van Hovese activiteiten. En anderzijds goed gedocumenteerde en frequente publicaties – met dito dossieropvolging in de gemeenteraad en tal van adviesraden – zijn we op dit moment dé politieke fractie die sociale en intellectuele betrokkenheid toont. Wanneer zag u bijvoorbeeld nog eens een folder van pH7 in de bus? Wij alleszins niet meer sinds 2012… .

Op de echt relevante dossiers: fusie, verkavelwoede,… voelen we ook aan de enige echte oppositiefractie te zijn. We hoeven daarom niet alleen op het aantal toegevoegde punten te worden afgerekend. Net zoals deze coalitie best ook niet alleen op het aantal punten op de gemeenteraadsagenda wordt gewogen… maar op het ontbreken aan inhoud van deze punten.

Lui en afwezig in het politieke debat kan je ons dus bezwaarlijk noemen.

Vriendelijke groet,

Wim Bollaert

Voorzitter Fan Van Hove”