SP.a-voorzitter John Crombez “stuurde zijn kat” naar debat met PVDA-voorzitter Peter Mertens !

Edegem

Een reeds maanden aangekondigd debat tussen PVDA-voorzitter Peter Mertens en SP.a-voorzitter John Crombez is uitgedraaid op een sisser. De voorzitter van de sociaal-democraten stuurde een vervanger in de persoon van de voorzitter van de Jong-socialisten, de heer Aaron Ooms, eveneens uit Oostende.

Het Edegemse socialistische volkshuis ‘Ons Huis’ aan de Drie Eikenstraat liep goed vol met allerlei mensen uit de politieke linkerzijde uit de ruime omgeving. Voormalig Edegems CD&V-burgemeester Koen Snyders was er aanwezig met enkele medestanders evenals de Hovese groen-linkse manitoe Jo Ampe met een medestander. Verder waren er nog enkele ‘historische figuren’ uit de PVDA/AMADA-stal zoals boegbeeld van ‘Geneeskunde voor het Volk’ ‘dokter-kameraad’ Kris Merckx. Het debat werd in goede banen geleid door Prof. Arbeidsrecht Patrick Humblet (UGent). Er zaten een honderdtal mensen in de zaal. De bar deed ‘gouden zaken’. Leest de fiscus mee ?!?

P1030974

 

Werk – vakbonden

Peter Mertens (PVDA) :Een baan gaf vroeger een zekerheid. Dit is vandaag niet meer het geval. Via de EU wordt alles onzeker. Er zijn reeds meer dan 5 miljoen mini-jobs geschapen in Europa. Dit systeem werd in Duitsland ingevoerd door de rood-groene regering Schröder-Fisher. De digitalisering zal de komende 20 jaren nog 5 tot 7 miljoen banen bedreigen. Zij die werk hebben, zullen nog harder moeten werken. Wij zijn voor een herverdeling van de arbeid, voor de 30-urenweek met behoud van loon.

Aaron Ooms (SP.a) : “Samen zullen we in de toekomst minder moeten gaan werken. De SP.a is voor een sterke arbeidsduurvermindering met behoud van loon. Er moet een herverdeling van de rijkdom komen. Men moet de vrijheid hebben om zijn leven in te delen, door veel te werken of minder. Het recht op staken, actie te voeren, moet blijven bestaan om werkgevers te dwingen te luisteren. Er bestaan ook andere manieren van actie voeren. Zoals betaalstakingen. We moeten dit samen met linkse organisatie zoals ‘Hart boven hard’ kunnen kaderen.”

Peter Mertens :Via de digitalisering kweekt men een nieuwe groep zwakke jongeren. De vakbond moet hen verdedigen. Ze moet een offensief lanceren naar deze nieuwe generatie. Daaruit kunnen burgerbewegingen groeien, maar ze zijn aanvullend. Een betaalstaking is niet verzekerd. Wat wel treft was de staking van de chauffeurs van De Lijn die hun uniform niet aandeden.”

Aaron Ooms :We moeten de betaalstakingen uitwerken naar de verzekering toe. Goede communicatie ontbreekt vaak bij de vakbonden.”

Peter Mertens :De SP.a voerde de afgelopen twintig jaar een politiek waarin er geen herverdeling van de rijkdom was en ook geen herverdeling van de arbeid. We hebben een breekpunt nodig.”

Geld dollars
Luxemburg-Zwitserland-Panama

Fiscaliteit

De slogan : “Laat de rijken de crisis betalen ?”.

Peter Mertens : “Vandaag is de kapitaalsconcentratie nog groter dan in 2008. De bovenste 2% van de maatschappij bezit enorm veel kapitaal en vermogen. De driehoek Luxemburg-Zwitserland-Panama. Als we hierop een miljonairstaks heffen van 2% zal dit België 8 miljard opbrengen. Ik verwijs naar de inzichten van prof. Pikety. We moeten de decadent-rijken aanpakken, zij die niet moeten werken voor hun geld. Liefst in Europees perspectief dit aanpakken.”

Aarom Ooms :Ik heb niets tegen rijken. Iedereen moet bijdragen volgens vermogen. Er zijn vandaag vele aandeelhouders die niets bijdragen. We moeten eerst een vermogenswinstbelasting invoeren. Iedereen moet bijdragen, ook de hogere middenklasse.”

Nadien was het pauze om “bij te tanken”.

P1030975
Peter Mertens en André Van Ekelenburg

In het tweede gedeelte van het debat kwam nog de strategie van groen-links aan bod. Hierin liggen duidelijke verschillen tussen de linkse partijen Groen, SP.a en PVDA. Aan de toog werd dit nadien extra duidelijk.

Aangezien de partijvoorzitter van de SP.a, John Crombez, niet vanuit Oostende afdaalt naar Edegem om er het linkse basisvolk toe te spreken en zijn visie uitéén te zetten, is alles wat er op deze avond werd gezegd goed voor het archief van A.M.S.A.B. (Archief en Museum van de Socialistische ArbeidersBeweging).

Als de SP.a ooit nog eens aan een regering deelneemt, zal het niet de voorzitter van de Jongsocialisten zijn die de beslissende stem zal hebben in dit debat. Hij zal dan al mogen tevreden zijn als hij wordt aangenomen als kabinetsmedewerker van een SP.a-minister.

P1030982
Is er een linkse éénheid HoveBeweegt-PVDA in Hove in de maak ? Komaan Jo !

 

Foto’s © Gazet van Hove