ANTWERPEN

’t Pallieterke, een weekblad ‘voor mensen met een goed hart en een slecht karakter’, staat al meer dan 70 jaar op de barricaden van de Vlaamse Beweging. Het blad heeft het steeds op een radicale, (zelf)kritische en spottende manier opgenomen voor beproefde Vlamingen, de Nederlandse taal en cultuur en de toekomst van Vlaanderen en de Vlamingen.

pallieterke
weekblad, verschijnt iedere donderdag

De toekenning van de Marnixring Erepenning is de beste manier om alle medewerkers van ’t Pallieterke een duw in de rug te geven om de volgende 70 jaar met onverdroten inzet verder te gaan.

Op zaterdag 15 oktober jl. verzamelden in de vooravond een goede 250 sympathisanten van de Marnixring Internationale Serviceclub in het Red Star Museum aan de Montevideostraat op ‘het Eilandje’ in de oude Antwerpse havenbuurt.

P1030886
veel volk aanwezig

Na een muzikaal onthaal met verwelkoming door de Vlaamse volkszanger Jef Elbers gaf Bart Fierens, voorzitter Marnixring Voorkempen Pater Stracke, enige duiding rond de Erepenning. Nadien hield Prof. Jacques Claes (prof. Psychologie) een laudatio voor de gevierde. De uiteindelijke overhandiging van de Marnix Erepenning gebeurde door Jan Verleysen, algemeen voorzitter van de Marnixring, aan de twee nog levende zonen van de stichter van ’t Pallieterke, Bruno De Winter (geen familie van een topman van het VB). Nadien was er een uitgebreide receptie met buffet. De laatste feestvierders verlieten diep in de nacht het museum.

P1030897
erepenning overhandigd aan de zonen van wijlen Bruno De Winter, oprichter van ’t Pallieterke

De Marnixring

Deze Vlaamse Serviceclub werd opgericht in het woelige jaar 1968. De stichters stelden volgende doelstellingen voorop :

–       Het bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur.

–       Het versterken van solidariteit, verdraagzaamheid en vrede door dienstvaardigheid.

–       Het stimuleren van vriendschap en dienstbetoon onder de leden, ongeacht hun levensbeschouwelijke of politieke overtuiging.

Omdat de 16de eeuwse figuur Filips Marnix van Sint-Aldegonde – ook een gewezen burgemeester van Antwerpen en auteur van het Wilhelmus – die doelstellingen belichaamde met zijn markante historische inbreng in de geschiedenis van cultuur van de Nederlanden, werd zijn naam geactualiseerd in de Marnixring.

P1030893
Prof. J. Claes

De Erepenning

De Marnixring kan een erepenning uitreiken aan een natuurlijke persoon of aan een rechtspersoon die geen lid is van de vereniging en die zich hoogst verdienstelijk heeft gemaakt in de geest van haar doelstellingen.

Aan de ene zijde draagt de erepenning de afbeelding van Philips van Marnix heer van Sint Aldegonde. Op de keerzijde draagt hij het Marnixringkenteken en de woorden “Trouw aan de Nederlandse stam” en daaromheen de naam “Marnix van Sint-Aldegonde 1540 – 1598”. Het kunstwerk is van beeldhouwer Marc De Bruyn.

P1030898
Frans Crols sprak het dankwoord uit

Foto’s © Gazet van Hove.