Hove – Mortsel

Als grensstraat, zeker het stuk gelegen tussen de twee spoorwegbruggen, is de Groenstraat een druk bereden straat, aangezien de wijk Mortsel-Dorp voor auto’s komende uit Hove niet direct toegankelijk is. Komt daarbij dat de Groenstraat de ontbrekende schakel is tussen de ‘fietsostrade’ Antwerpen-Mechelen en het fietspad van de Wouwstraat en de verlengde Mortselsesteenweg naar Hove-centrum. Dagelijks gebruiken duizenden fietsers deze fietspaden, waarvan honderden Hovese scholieren die naar scholen in Hove, Boechout, Mortsel, Edegem en verder fietsen. De Groenstraat is een gevaarlijke straat voor de fietsers. Er rijden veel bussen van vervoersmaatschappij De Lijn en zwaar vrachtvervoer dat er eigenlijk niet thuishoort. Met de recente werken in de Hovese Edegemsestraat kwam er nog meer verkeer door de Groenstraat.

druk verkeer Groenstraat
zeer druk en gevaarlijk verkeer

Tijdens de vorige bestuurslegislatuur 2007-2012 interpelleerde het toenmalige Vlaams Kartel geregeld in de Hovese gemeenteraad over de stand van zaken rond de aanleg van een veilig fietspad in de Groenstraat. Toenmalig schepen van Openbare werken Jos Peeters (CD&V) antwoordde steeds dat “hij ermee bezig is maar dat de bal in het kamp van Mortsel ligt” waar toen de groen-linkse burgemeester Ingrid Pira ‘de lakens uitdeelde’. De Mortselse groen-linksen zeiden hetzelfde over Hove. Het politieke ping-pong spel was aan de gang ! Op de kap van de zwakke weggebruikers !

P1030758
erg gevaarlijk voor fietsers

Twee N-VA burgemeesters spelen ook ‘politieke ping-pong’

Vandaag is de politieke toestand veel gemakkelijker om tot een oplossing te komen voor het fietsverkeer in de gevaarlijke en drukke Groenstraat. Zowel in Mortsel als in Hove levert de N-VA de burgemeester in de persoon van respectievelijk Erik Broeckx en Koen Volckaerts. De vorige Mortselse burgemeester Ingrid Pira zetelt vandaag in de Mortselse gemeenteraad in de oppositie evenals ex-schepen Jos Peeters in Hove.

De toestand van de Groenstraat is nog steeds hetzelfde als voorheen. Er beweegt niets. Van een fietspad is er nog steeds geen sprake. Het Hovese schepencollege verwijst nog steeds naar Mortsel. We vroegen tijdens afgelopen jaarmarkt aan Mortsels burgemeester Broeckxhoe het zat met de Groenstraat ?’. Hij verwees direct naar de collega’s van Hove omdat het fietspad toch op Hoves’ grondgebied zal komen te liggen, omdat daar de meeste ruimte ter beschikking is om een fietspad aan te leggen. Men moet ongeveer een goede meter breedte onteigenen op gronden eigendom van de Spoorwegen.

P1030761
op de Hovese zijde is er plaats voor een fietspad

Hovese schepen werkt bij spoorwegen

De Hovese eerste-schepen van Financiën en ruimtelijke ordening Dave Van den Bergh (Ph7-Positief Hove) werkt vandaag beroepsmatig op het hoofdkwartier bij de spoorwegen in Brussel. Kan hij dit dossier niet ‘positief’ laten versnellen, de veiligheid van de duizenden fietsers uit de regio ten bate !? Kent hij er ‘de weg’ om een dossier vanboven te leggen ? We zijn benieuwd ! De duizenden fietsers eveneens !

Want in 2018 gaat de gemeente Hove de drukke Leliestraat – tussen de Wouwstraat en de Kapelstraat – herprofileren. Dit zal tot gevolg hebben dat er nog meer verkeer door de Groenstraat zal komen.

We hopen dat er niet eerst doden of slachtoffers moeten vallen, vooraleer de gemeentebesturen van Hove en Mortsel reageren !

zendmast 1
vlakbij staat de omstreden zendmast …

 

Foto’s © Gazet van Hove.