Pano-reportage VRT : Vlaams Belang zal mediaminister Gatz ondervragen over ‘sociaal experiment’ in Tremelo

De partij Vlaams Belang is niet te spreken over de eerste uitzending van het nieuwe VRT-duidingsprogramma “Pano”. De VRT-nieuwsdienst zette een “sociaal experiment” op poten waarbij twee moslims onder een valse naam in het ‘blanke’ Vlaams-Brabantse Tremelo een buurtwinkel startten en vervolgens undercover onderzocht werd hoe de inwoners van Tremelo hierop reageerden.

p1050075

De VRT ging in de reportage zeer ver : er werd undercover gefilmd op straat, in een café, bij de kapper en zelfs in het gemeentehuis. VRT-redacteurs werden als heuse spionnen gewapend met verborgen camera’s op pad gestuurd om Tremelonaars ‘islamofobe’ uitspraken te ontlokken. Er werd veel geknipt uit de opnamen en enkel deze scènes die in een bepaald wereldbeeld pasten, werden uitgezonden. Voor Chris Janssens, VB-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, is het duidelijk dat deze uitzending “niet als bedoeling had de kijker te informeren, maar wel om hem een bepaalde opinie op te dringen, meer bepaald dat elk kritisch gedrag tegenover de islam louter gebaseerd zou zijn op (onterechte) vooroordelen”.

P1040004

Chris Janssens : “Terwijl in Marokko mensen die de ramadan schenden in naam van de islam in de cel geworpen worden, terwijl in Iran vrouwen zonder hoofddoek in naam van de islam bestraft worden, terwijl in Egypte de politie homo’s in naam van de islam opspoort, terwijl in Saoedi-Arabië afvalligen in naam van de islam de doodstraf krijgen, terwijl moslimextremisten wereldwijd in naam van de islam onschuldige mensen afslachten en ook hier honderden moslimjongeren bereid zijn aanslagen te plegen, vinden de programmamakers het nodig brave Vlamingen te kapittelen die zich terughoudend opstellen wanneer ze moslims als buur krijgen.”

p1050053

De VB-fractievoorzitter vraagt zich ook af of we “straks ook een Pano-uitzending zullen zien waarin – inclusief gebruikmaking van verborgen camera’s, acteurs, spionage en uitlokking – getest wordt hoe moslims reageren op bijvoorbeeld de opening van een homobar in de Molenbeekse gettowijken of hoe dezelfde moslims reageren op de organisatie van een straatreceptie tijdens de Ramadan”.

Wedden dat de VRT dit laatste nooit zal doen !? Daarvoor zijn ze te laf ! Wel meten ze met ’twee maten en twee gewichten’, steeds in het voordeel van een ‘rood-groen’ wereldbeeld en dit op de kap van alle belastingbetalers.

Chris Janssens kondigt ook aan dat hij volgende week woensdag ter gelegenheid van het vragenuurtje in het Vlaams Parlement mediaminister Sven Gatz (O-VLD) zal ondervragen over de Pano-reportage.

p1050067

Foto’s (c) Gazet van Hove.