Op de laatste gemeenteraad stelde raadslid Jos Peeters (CD&V) enkele kritische vragen over het sociaal wonen in Hove. “De tweejaarlijkse voortgangstoets gaat na hoe elke gemeente vordert met het behalen van haar bindend sociaal objectief. Wonen Vlaanderen deelde recent 200 gemeenten in categorie 1 in. Deze gemeenten zitten op schema om hun bindend sociaal objectief te bereiken. Helaas behoort Hove, ondanks een bestuur met een niet te stuiten verkavelingsdrang die het open en groene karakter van de gemeente ernstig hypothekeert, niet tot deze categorie. Hove werd, net als een minderheid van andere gemeenten ingedeeld bij categorie 2 en volgt dus het groeipad niet. Het sociaal objectief is ondertussen beperkt tot de sociale huurwoningen. Om het groeipad te halen diende Hove met gerealiseerde en geplande sociale huurwoningen samen minstens 50,66 procent van het objectief te bereiken.

Hove haalt dit helaas niet (strandt op 36,67 procent). De gemeente dient nu een plan van aanpak op te maken waarin ze alsnog aantoont voldoende inspanningen te leveren om het bindend sociaal objectief te bereiken. Wanneer dit plan van aanpak aanvaard wordt door Wonen Vlaanderen komt Hove in categorie 2A terecht. Hoe kijkt het bestuur tegen deze indeling in categorie 2 aan ? Welke maatregelen werden/ worden genomen om alsnog aan de doelstellingen te voldoen ? Is een plan van aanpak al opgemaakt ? Wat is de inhoud of wat zal de inhoud worden ?”

P1000590

Schepen van Wonen Gerda Lambrecht (N-VA) antwoordde : “Reeds dertig jaar werd er in Hove niets gedaan aan de sociale huisvesting. Wij zijn bezig met een plan. Het einde van de rit is 2025. We zijn binnen de marge van het woonproces. Ik verwijs naar de Ideale Woning in de Jan-Frans Gellyncklaan en de verwachte woningen in de buurt van het Dienstencentrum en de Weldadigheidsstraat.”

P1020031

Foto’s © Gazet van Hove.