HOVE

Tijdens de laatste Hovese gemeenteraad interpelleerde groen-links raadslid Anne Van Put over de nieuwe regeling van de afhaalophaling van restafval, PMD, GFT en papier en karton. “Een motivatie van het diftar-systeem is : ‘inzameling en verwerking van afval kost handenvol geld aan de gemeenschap. Door dit principe toe te passen willen we onze inwoners aanzetten om de hoeveelheid afval te beperken, goed te sorteren en verdelen we de kosten eerlijk. Door milieubewust aan te kopen, goed te sorteren en thuis te composteren, kan je veel geld uitsparen. Hoeveel je betaalt, heb je dus grotendeels zelf in de hand. Het is dus in jouw voordeel om zoveel mogelijk afval te voorkomen, goed te sorteren en e hergebruiken’ (website gemeente Hove).

Zoals al aangekondigd in de gemeenteraad van juni willen we graag een eerste evaluatie van het nieuwe afvalbeleid. We willen weten of er op basis van de opgehaalde kilogrammen huisvuil een verandering te bemerken is. Zo niet, worden er nog acties ondernomen om de burger meer te sensibiliseren ? Wat zijn de bevindingen van inwoners : positieve ervaringen en klachten in verband met containers en veertiendaagse ophaling in de zomerperiode ? De nieuwe regeling dat groen niet meer opgehaald wordt ? Kostprijs bewoners/ gemeente ? Worden er veranderingen voorzien in het beleid naar volgend jaar ?” aldus de groen-linkse interpellante.

P1030420

Volgens schepen van milieu Bart Van Cauwenberghe (N-VA) “zijn er nog geen cijfers beschikbaar. Die zullen er maar in de tweede helft van oktober zijn na het overleg met IGEAN. In 2015 werd één klacht geregistreerd in verband met de communicatie van de invoering diftar (nog vuilzakken gekocht in november 2015). Antwoord : al in augustus 2015 zijn we beginnen te communiceren over dit onderwerp. In 2016 werden twee klachten geregistreerd van één inwoner : dame + 70 jaar, woont in appartement en moet met (grote) container de tap op en af. Antwoord : container kan geruild worden voor een kleiner model. Een container was niet leeggemaakt. Antwoord : contactgegevens IGEAN doorgegeven en attent op gemaakt dat ophaling al om 7.00 uur begint. Via het e-loket op de website kwamen vier informatieve vragen binnen. Er waren ook enkele telefonische klachten en enkele aan de balie. Er komt binnenkort nog een infoavond over ‘hoe te sorteren ?’. We stellen de laatste tijd wat meer sluikstortingen in de gemeente vast.”

P1020480

De gezamenlijke oppositie vroeg om een wekelijkse afvalophaling tijdens de zomermaanden. Burgemeester Volckaerts stelde “dat er reeds een aparte ophaling van pampers is”.

P1020481

Foto’s © Gazet van Hove.