Hove neemt op zaterdag 8 oktober 2016 deel aan de 21ste “Nacht van de Duisternis”. De initiatiefnemers willen op die manier duidelijk maken dat Vlaanderen niet rationeel omspringt met verlichting. Onze openbare ruimte wordt te veel en te fel verlicht. Vlaanderen is één van de meest verlichte regio’s ter wereld. In veel Vlaamse gemeenten is het nooit meer donker.

Te veel verlichting is echter niet zonder gevolgen. Het veroorzaakt ten eerste energieverspilling. Veel gemeenten kunnen geld besparen door minder te verlichten en dragen op die manier ook bij tot de strijd tegen de klimaatverandering.

Ten tweede heeft lichthinder gevolgen voor fauna en flora. Overmatig licht verstoort de natuurlijke dag-en-nachtcyclus van planten en dieren. Dit heeft een invloed op de groei en het dagelijks leven van planten, dieren en mensen.

Urania

Veel gemeenten hebben aandacht voor dit probleem en organiseren daarom tijdens de “Nacht van de Duisternis” nachtwandelingen om fauna en flora in het donker te ontdekken. In Hove wordt de klemtoonverlichting in het centrum en de straatverlichting rondom Urania gedoofd. Meer informatie en tal van activiteiten op onderstaande website : www.nachtvandeduisternis.be .

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : Nachtwinkel, Kapelstraat, Hove.