Minister van Landsverdediging Steven Vandeput (N-VA) is bezig met zijn reorganisatieplannen van het Belgisch leger. In 2030 zou onze strijdmacht nog 25.000 militairen kennen, tegen 32.000 vandaag. Er worden een aantal kazernes gesloten, interne reorganisaties doorgevoerd en eenheden samengevoegd.

Het is dan altijd van belang om te kijken waar de slachtoffers vallen, want in bepaalde streken is het leger een grote werkgever. En vergeten we zeker de communautaire gevoeligheden niet.

P1030339

Vlaanderen

De luchtmachtbasis van Koksijde zou gesloten worden. De reddingshelikopters die er vandaag nog hun basis hebben, zouden verhuizen naar de burgerluchthaven van Oostende.

De kazerne van het derde bataljon parachutisten in Tielen (Kasterlee) zou gesloten worden. Vandaag is dit de thuishaven van vele honderden militairen. Dit wordt een sociaal-economisch bloedbad voor Kasterlee en omgeving.

Het logistiek centrum in Ieper(W-VL), het logistiek depot in Berlaar (Antw.) en de controletoren van de militaire luchtvaart in Semmerzake (O-VL) zouden ook de deuren moeten sluiten. De militaire luchtcontrole zou overgenomen worden door Belgocontrol, die nu reeds de burgerluchtvaart voor zijn rekening neemt.

P1030337

Wallonië

De grote militaire basissen blijven behouden : Marche-en-Famenne, Flawinne, Florennes, Beauvechain, Arlon, Spa en zelfs Eupen .

De militaire apotheek van Nijvel zou sluiten. Haar taken zouden worden overgenomen door de burgermaatschappij. Het logistieke centrum van Doornik zou verhuizen naar Peutie (Vilvoorde).

De kazerne van Bastogne zou sluiten. Vandaag was het nog maar een gewone hangar van het Koninklijk Legermuseum van Brussel.

P1020357

Veel discussie in Vlaanderen

Het plan van minister Vandeput wordt binnenkort op de ministerraad besproken. De MR zal als enigste franstalige partij dit wel goedkeuren omdat de grote legerbasissen in Wallonië gespaard worden.

In Vlaanderen zal er tussen de regeringspartijen N-VA, CD&V en O-VLD meer discussie zijn. In Vlaanderen vallen de meeste sluitingen te registreren. Gaat N-VA-volksvertegenwoordiger Yoleen Van Camp, afkomstig uit Kasterlee, vandaag residerend in Herentals deze aanslag op de Kempen mee goedkeuren ? Kan zij haar politieke invloed aanwenden bij haar partijgenoot/minister om Tielen te sparen ? De toekomst zal het uitwijzen !

mooie verschijning uit Herentals ...
 volksvertegenwoordiger Yoleen Van Camp (l)

 

Foto’s © Gazet van Hove.