Tijdens het cultureel weekeinde, pakt de Paul van Ostaijenkring uit met een primeur : Hovenaar Marc Andries wordt er, op zondag 25 september om 11.00 uur, in “Da Capo”, geïnterviewd over zijn nieuw boek : “ALS ROOK OVER DE BERGEN”.

Dit boek is een geïllustreerde historische roman, gebaseerd op het leven van JEF VAN EXTERGEM. Het is tevens een meeslepend verhaal over het woelige Antwerpen tussen de beide oorlogen, waarin ook Camille Huysmans,  Paul van Ostaijen, Herman van der Eeck, de gebroeders Jespers, Roza de Guchtenaere, Geert Pijnenburg en vele anderen de revue passeren.

meervoud
maandblad Meervoud, de huidige sociaal-flaminganten

In de jaren ’20 gingen in Antwerpen het links radicalisme en het flamingantisme hand in hand. In die periode situeert zich het onroerende levensverhaal van JEF VAN EXTERGEM: flamingant, socialist en activist. Hij steunt Borms bij de tussentijdse verkiezingen in 1928 en wordt actief in de Communistische Partij. Het boek volgt hem tijdens meetings, in de gevangenis, op de Kalmthoutse heide, in het Berlijn van de Spartakisten, in de Antwerpse volkshuizen. Al schrijvend en knokkend doet hij politiek  handwerk voor zijn idealen : het internationale socialisme en de Vlaamse ontvoogding, de Rode Vaan naast de Vlaamse leeuw. Tijdens de jaren ’30 verwijdert hij zich van de autoritaire strekking in de Vlaamse beweging. Tijdens de 2e wereldoorlog gaat hij in het verzet tegen de Duitse bezetting. Hij wordt in 1943 verklikt, in Breendonk gefolterd en sterft van ontbering in 1945 in het kamp Elrich.

Met ‘ALS ROOK OVER DE BERGEN’ verrijkt Marc Andries zijn reeds gevulde loopbaan van romans, essays en dichtbundels. Met dit gesprek wil de Paul van Ostaijenkring hem in Hove meer bekendheid geven. Tijdens het geprek draagt John Volkaerts (van de Statiepoweten) een paar bladzijden uit dit werk voor.

Paul van Ostaijen, ex-Hovenaar
Paul van Ostaijen, ex-Hovenaar

 

Andere activiteiten van de Paul van Ostaijenkring dit najaar.

Omstandigheden buiten onze wil zijn er oorzaak van dat onze activiteiten voor het najaar overhoop gehaald zijn. Waarvoor excuus.

* Op dinsdag 29 november, om 20.00 uur, in O.C. “De Markgraaf”, zaal 3 : “ Paul van Ostaijen en DADA ”,  een geïllustreerde lezing door Alma Van der Pas, kunsthistorica.

 “Als Van Ostaijen kennis maakt met het Berlijnse kunstenaarsplateau, dan vindt hij inspiratie in het nonsensikale karakter van DADA  (een anti-kunst!), te verklaren vanuit de Europese tijdgeest en de verdeeldheid van Europa na wereldoorlog I.

Deze kunstperiode is moeilijk als ‘stijl’ te bestempelen, eerder als fenomeen, waarbij we een verklarende link kunnen leggen met het huidige nonsensikale theater als  reactie op onze actualiteit van terreurdreiging en oorlogen wereldwijd…”

Paul  van Ostaijen maakte verschillende artistieke periodes door. Het was zijn tragiek dat hij telkens werd gewaardeerd voor een bepaalde artistieke periode toen hij die reeds achter zich had gelaten. Mevrouw Alma Van der Pas leert ons deze DADA periode uit zijn leven en zijn werk beter kennen.

‘Boem Paukenslag’ verscheen in “Bezette Stad” en is één  van de bekendste gedichten van Paul van Ostaijen.

* Ons Slotconcert van ons Paul van Ostaijenjaar, in zaal “Da Capo”, in samenwerking met de Mago en diverse verenigingen moeten wij naar maart 2017 verschuiven. Wij hopen dan ook klaar te zijn met onze publicatie ‘Paul van Ostaijen en Hove’. Een waardevol stuk cultureel erfgoed, met alles wat Hove aan Paul van Ostaijen herinnert. Voorintekening wordt mogelijk.

* In de overgangsperiode van oud naar nieuw komt onze ledenvergadering die we in een feestelijk kleedje stoppen.

plaat PVO Lintsesteenweg 95

Paul van Ostaijen (Antwerpen 22 februari 1896 – Miavoye-Anthée 18 maart 1928) was een expressionistisch dichter en prozaschrijver. Hij schreef in de volkstaal, in een periode dat dit niet evident was. Zijn werk is niet uitgebreid, wel invloedrijk.

Als bewogen idealist behoorde hij tot de (kleinere) links-progressieve vleugel van de Vlaamse Beweging : taalstrijd was voor hem ook sociale strijd.

Paul van Ostaijen woonde, van maart 1913 tot aan de Duitse inval begin oktober 1914, met zijn ouders en zijn oudere broer in Hove, in Villa Jeanne op Lintsesteenweg, 95. Over deze periode schreef hij de onafgewerkte roman “ Het landhuis in het dorp”.

Hij overleed op 32 jarige leeftijd aan tbc.

Villa Jeanne PVO
Villa Jeanne, Hove

 

De Paul Van Ostaijenkring – Hove.                                                            

De Paul Van Ostaijenkring heeft tot doel het leven en de werken van Paul Van Ostaijen en van andere kunstenaars die een band hebben met Hove te bestuderen én culturele activiteiten ( in de meest ruime betekenis) te ontwikkelen, met het oog op het bevorderen, in Hove, van het Vlaams bewustzijn (artikel 2 van de Statuten).

 Voor de Paul van Ostaijenkring is 2016 een herdenkingsjaar : de herdenking van de geboorte van Paul van Ostaijen, honderdtwintig jaar geleden.

Als jonge culturele vereniging die, in de geest van van Ostaijen, vernieuwend én experimenteel actief wil zijn, verwelkomt de kring elke vrijwillige bijdrage die onze bestuurskern kan versterken. Geef gewoon een seintje aan Arnold Herrebout – 0486 / 37 25 99 –  arnold.herrebout@telenet.be .

P1030137
Guido Sel aan het graf van PVO

 

Foto’s (c) Reporters.