Bart De Valck : “Als Verhofstadt, Leterme en nu ook De Wever hun partij wilden kapot regeren, dan is dat vooral jammer van de verloren tijd voor Vlaanderen. Want de Vlaamse Beweging wil niet dat aan het einde van de rit Vlaanderen zelf kapot geregeerd blijkt te zijn.”

vvb

 

De Vlaamse Volksbeweging is ongerust over de speculatie van de N-VA wat betreft het verderzetten van de huidige federale regeringscoalitie. We hebben het sinds de resoluties van het Vlaams Parlement van maart 1999 keer op keer gezien : de Vlaming vraagt dat het roer radicaal wordt omgegooid. En wat krijgt hij in ruil voor zijn vertrouwen in Verhofstadt, Leterme en – zo blijkt nu – De Wever ? Meer van hetzelfde. Dat ligt niet noodzakelijk aan deze politici zelf. Hun charisma, hun hemelbestormende en nagelnieuwe ideeën, al dan niet te boek gesteld en via tal van media ruim uitgedragen tot bij het grote publiek : het weegt allemaal niet op tegen de kuip snelcement waarin ze met beide voeten gingen staan toen ze België moesten gaan besturen.

Al die vernieuwers, al die luisteraars naar de Vlaamse verzuchtingen bleken op het einde van de rit de redders van het belze vaderland. Ze regeerden zichzelf en hun partijen kapot op één, hooguit twee legislaturen. Na de bocht van Bracke in de N-VA volgde de bocht van Vuye en nu is er dan de ultieme bocht, die van voorzitter De Wever zelf.

P1030283
Minister Jan Jambon was vroeger erg actief in de VVB

Wij willen niet het proces maken van Bart De Wever. De Belgische logica blijkt gewoon te straf, ook voor hem. We wensen dat hij zijn conclusies trekt. En dat hij Peter De Roover niet laat zeggen dat met de PS niet geregeerd kan worden, omdat met die partij nu eenmaal geen raakvlakken bestaan om goed beleid op te enten. Op het moment dat de PS het Belgische laken opnieuw naar zich toehaalt, is het voor de N-VA te laat om nog snel te vervellen tot aanbodpartij nieuwe stijl. Na vijftien jaar N-VA moet nu de hand in eigen boezem worden gestoken en niet binnen een jaar of twee in volle verkiezingscampagne.

Een partij van haakse waarden voor tegendraadse mensen, heette het in 2001. Daarom spiegelt die partij zich maar best aan het proces zoals dat in Catalonië op gang is getrokken en waar stappenplannen naar onafhankelijkheid en hefbomen om dat proces te versnellen geen politieke sciencefiction zijn, maar de realiteit uitmaken van een natie die zich eens en voorgoed zelf wil regeren. De VVB past voor cynisme dat een polarisering tussen links en rechts wil regisseren om nog een legislatuur aan de bak te zijn. Als bekentenis van ideeënarmoede kan dit tellen.

P1010906
Peter De Roover was lange tijd algemeen voorzitter van de VVB

De VVB is partijpolitiek onafhankelijk en wil dat tot elke prijs blijven, nu en in de toekomst. Toch zeggen wij nu : red de N-VA van Belgisch electoraal rekenwerk. Een warme maar dringende oproep die wij richten aan alle individuele N-VA-mannen en -vrouwen.

Bart De Valck

Voorzitter V.V.B. (Vlaamse Volksbeweging vzw)

Foto’s (c) Gazet van Hove

republiek Vlaanderen
Art. 1 Statuten N-VA