De provincie geeft op 15 september traditioneel  het startschot voor het kruidruimen van de onbevaarbare waterlopen. In de provincie Antwerpen kronkelt 2.400 km aan provinciale waterlopen die bijna allemaal tegen 15 maart een onderhoudsbeurt zullen krijgen. Een goed onderhoud zorgt ervoor dat de beken de watertoevloed na een fikse regenbui vlot kunnen opvangen en afvoeren. Een cruciaal gegeven voor gemeenten en burgers in hun strijd tegen wateroverlast en overstroming.

logo provincie Antwerpen 

Bijna alle provinciale waterlopen krijgen minstens éénmaal per jaar een kruidruiming. Dit gebeurt meestal machinaal, in de periode tussen 15 september en 15 maart.

Soms grijpt de provincie ook tijdens de zomer in, als dat noodzakelijk is om wateroverlast te vermijden.

P1020405
Koude beek in Boechout

Didier Soens, directeur van de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie, legt uit wat het beheer inhoudt. “Te veel kruid in een waterloop kan de vlotte doorstroming van het water in het gedrang brengen en tot overstromingen leiden. Net zoals zwerfvuil of andere hindernissen trouwens. Wij zorgen ervoor dat het water weer ruimte krijgt en zijn weg vindt. Ook houden we doorheen het jaar meer dan 200 vuilroosters proper. En soms moeten oevers hersteld worden of slib geruimd.”

Provinciale waterlopen alsmaar belangrijker in de strijd tegen wateroverlast

Door de klimaatsverandering maar ook door de aanhoudende verstedelijking en betonnering van de beschikbare ruimte, krijgen de kleine waterlopen steeds meer water te verwerken. Via deze provinciale waterlopen moet het water zijn weg vinden naar grotere rivieren en zo verder naar de zee.

De vlotte doorstroming van deze waterlopen is cruciaal, maar helaas komt het meer en meer voor dat waterlopen de hoeveelheid water niet meer aan kunnen. De provincie investeert dan ook als maar meer middelen in de aanleg van overstromingsgebieden en pompinstallaties en in het herstel van valleigebieden.

P1030082
Koude beek op grens Mortsel-Boechout

Rik Röttger beklemtoont hierbij de gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Slechts 1 obstakel kan in een traject een hele waterloop lam leggen. We pleiten ervoor dat iedereen ons helpt om vrije doorgang te verlenen om de onderhoudswerken mogelijk te maken en voldoende afstand tot de waterloop bewaart. Zie je iets dat niet thuishoort in een onbevaarbare waterloop, laat het dan de provincie weten via www.meldpuntwaterlopen.be. Zo kunnen burgers én provincie samen 2.400 km waterlopen in het gareel houden en tijdig problemen aanpakken.”

P1030093
gedeputeerde Rik Röttger (rechts)

 

Foto’s © Gazet van Hove.