De promotieverkoop van streekeigen struiken, hagen en bomen van Natuurpunt, de Milieuraad en het gemeentebestuur kent dit jaar zijn 23ste editie.

Haagpakketten

Er worden elf verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wil beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 centimeter hoog. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samen aankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Bovendien leert de ervaring ons dat door de boomkweker zeer degelijk plantmateriaal wordt geleverd. De prijzen worden vermeld in het bestelformulier.

1) Houtkant : zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes. 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 meter.

2) Houtkant voor natte en moeilijke gronden : zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos en hazelaar. 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 meter.

3) Geschoren doornloze haag : wilde liguster, veldesdoorn, olm, rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos. 24 planten : 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 meter.

4) Doornhaag : sleedoorn, eenstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos. 24 planten : 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 meter.

5) Bloesem- en bessenhaag : sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts.  24 planten : 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 meter.

6) Veldesdoornhaag : geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Omdat deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden. 25 planten, goed voor 6,25 meter.

Haag

7) Meidoornhaag : geschikt als geschoren tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten. 25 planten, goed voor 6,25 meter.

8) Bijenbosje : een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst werd gedacht. Dat hebben de wilde bijen immers nodig. Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers. 12 planten, 2 planten per soort.

9) Vogelbosje : minipakketje bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor vogels. Soorten : kardinaalsmuts, éénstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout. 5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort.

10) Taxushaag : geschikt als geschoren lage tuinafrastering. Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke, humeuze grond. De plantjes zijn 40 tot 60 centimeter hoog. Hou er rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig. Een taxushaag is de enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling omwille van zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor kanker bestrijdende medicijnen. 10 planten, goed voor 2,5 meter.

11) Haagbeukenhaag : bekende boerenerfhaag, wordt meestal op 1,5 meter geschoren, vóór en na de zomer. Niet te verwarren met de beukenhaag. 25 planten, goed voor 6,25 meter.

Natuurpunt

Individuele planten

Hulst : wordt aangeboden met aardkluit in een potje van 9 centimeter en heeft een hoogte van 40 à 60 centimeter. Hulst is tweehuizig. Dit wil zeggen dat mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende struiken zitten. Enkel de vrouwelijke struiken dragen bessen. Er kan bij de bestelling niet gekozen worden voor het geslacht.

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klim­planten ‘wortelen’ niet in de muur. Alleen op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat zich wortels ontwikkelen die gebruikmaken van de voedingsstoffen in de spleten en zo schade aanrichten. Volgende planten worden aangeboden: wilde kamperfoelie, hop (opgepast: prima als gevelplant, maar in de tuin kan hij woekeren), bosrank.

Bomen

Knotwilg: een mooie landelijke knotwilg verkrijg je door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die door Natuurpunt te koop worden aangeboden tijdens deze actie worden geoogst tijdens de Dag van de Natuur op zaterdag 15 november. De knotwilgpoot is ongeveer 2,50 meter lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 centimeter. Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 centimeter diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.

Proper Hove hagen

Bomen van het jaar

– Lijsterbes : de wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) is een zeer winterharde boom uit de rozenfamilie (Rosaceae). De boom wordt vaak aangeplant. De wilde lijsterbes wordt tot 10 meter hoog. De bladeren zijn geveerd met negen tot zeventien deelblaadjes. De boom bloeit in mei en juni met ongeveer 1 centimeter grote, crème-witte bloemen in veelbloemige tuilen. De oranjerode vruchten zijn bolvormig. De plant wordt door insecten bestoven en de verspreiding van de zaden vindt vooral plaats door vogels die de bessen hebben geconsumeerd.

– Haagbeuk : de Carpinus betulus is éénhuizig: de mannelijke en de vrouwelijke bloemen komen op één plant voor. De plant bloeit in april en mei. Het stuifmeel wordt door de wind verspreid. De vrucht bevat een groen tot bruin zaad. De kale takken zijn grijsachtig. De bladen staan hieraan verspreid. De elliptische bladeren zijn veernervig en hebben een dubbel gezaagde rand en een hartvormige voet en toegespitste top. Alle zijnerven van de eerste orde zijn tot aan de bladrand ongedeeld. De haagbeuk geeft de voorkeur aan vochtige, voedselrijke en vaak kalkrijke bodems. Haagbeuk is een belangrijke waardplant voor de meikever. Volwassen kevers voeden zich met de bladeren en de bloemen. De plant speelt ook een belangrijke rol in de voortplanting van de kever. De bladeren van de haagbeuk vormen ook een voedselbron voor een groot aantal larven van vlinders.

De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 centimeter op 1 meter hoogte. Ze worden geleverd met blote wortel. De hoogte is ongeveer 3 meter. Er wordt een steunpaal van 2,50 meter meegeleverd.

Boshoekstraat 93 boomgaard

Hoe bestellen ?

Heel eenvoudig : op het bestelformulier geef je je keuze aan. Dit formulier dient uiterlijk donderdag 27 oktober ingeleverd te worden bij de onthaalbalie van de technische dienst aan het gemeentehuis. Je betaalt bij bestelling (bij voorkeur met gepast geld).

Wanneer afhalen ?

Op zaterdag 26 november 2016 tussen 13.00 en 15.00 uur aan de gemeentelijke werf (Fazantenlaan).

Meer info bij milieuambtenaar Koen Boonen, tel. 03 / 460 33 47 of e-mail : koen.boonen@hove.be. Folders met plantbeschrijvingen en onderhoudstips zijn als pdf-bestand af te laden op www.natuurpunt.be/behaag .

 

Foto’s © Gazet van Hove.