‘Fan van Hove’ is het samenwerkingsverband tussen CD&V-Hove, O-VLD-Hove en onafhankelijken. Zij verspreiden eerstdaags een folder in de gemeente. We kregen reeds een voorinzage.

cd&v en vld fan van hove

 

“WAT MOGEN WE NIET WETEN ?

Sinds 2013 is bekend dat het OCMW Antwerpen haar gronden in Hove wil verkopen. Zo kan het deel woongebied ten Zuiden van de Lege Veldkantlaan een kaskraker worden : meer dan 8 hectare waarvan 7 hectare mogelijk bebouwbaar !

Het schepencollege overlegt dan ook sinds 2013, in absoluut stilzwijgen, met het OCMW Antwerpen en haar adviseurs. Krijgen we hier op transparante wijze informatie over? Niks! Op onze diverse interpellaties komt de pH7-schepen van ruimtelijke ordening niet verder dan:

– “de gesprekken lopen nog” – “we hebben discretie afgesproken” – in de GECORO: “ik zal me beperken tot de strikt wet­telijke informatie: er is nog geen akkoord”

Drie jaar lang lopen er zo al vertrouwelijke gesprekken. Tot eindelijk op het college van 30 mei beslissingen vallen. In het verslag van 30 mei, dat pas op 4 juli aan de gemeenteraadsleden bezorgd wordt, staan goed­keuringen van zowel de gemeentelijke visie over het gebied als de visie van het OCMW Antwerpen. Gevolg van deze timing: de gemeenteraad van eind juni was gepasseerd dus debat hierover is ten vroegste mogelijk in het najaar. Op de GECORO-vergadering van 6 juli komt enkel vaag de gemeentelijke visie aan bod. Als wij de GECORO er op wijzen dat er nog een beslissing is, namelijk de visie van het OCMW Antwerpen, wimpelt de schepen dit af : “dat is zeker een plannetje dat wij niet goedgekeurd hebben”. Maar de GECORO wenst terecht toch duidelijkheid. De schepen meldt vervol­gens dat de gemeenteraad geen inzage zal krijgen in het volledig dossier en er op de volgende GECORO ook geen politieke waarnemers gewenst zijn… .

Waarna wij formeel inzage vragen in het dossier, een absoluut recht van een raadslid. De administratie is in eerste instantie bereid dit toe te staan, maar het col­lege bemoeit zich en de schepen zal dit beletten. Het college doet er vervolgens 2 weken over om ons inzage en afschrift te weigeren met een flauwe, nietszeggende argumentatie. Ze zitten als partners in een vertrou­welijk proces met het OCMW Antwerpen. Wij hebben tegen die weigering alvast klacht ingediend bij de gou­verneur. Onnavolgbaar hoe de huidige bestuursploeg de absolute openheid predikt en ze er niet in slaagt om ook maar een tikkeltje transparantie aan de dag te leg­gen in dit belangrijk dossier.”

P1000584
gebied ten zuiden van de Lege Veldkantlaan, aan Lintsesteenweg

 “Hove volgebouwd op zes jaar tijd ?

Tijdens de zomer 2015 klaagt Fan van Hove voluit de verkaveldrift van dit bestuur aan : – De “oplossing” voor Hortsensiahof – De verkaveling Mortselsesteenweg – De verkaveling binnengebied Vredewijk – Het dossier Lege Veldkantlaan Zuid .

Als u denkt dat deze kritiek wegens zwak be­stuur aankomt bij het schepencollege : ja, maar hoe ? Het college trekt in een pijnlijke kramp qua openheid en communicatie. De angst voor een folder van Fan van Hove is de ultieme schrik. De ontmaskering misschien voor een falend beleid !?

Buiten deze kramp verandert er niets, want in juli 2015 levert het college vlotjes een vergun­ning af voor het project de Varens, Boechout­sesteenweg, voor de afbraak van 1(!) villa en vervanging door 32 wooneenheden. Het record inzake woondichtheid is veruit geklopt : i.p.v. de gangbare 25 wooneenheden per hectare gaan we in één ruk naar 50 wooneenheden per hectare ! Dat is de stad gewoon binnentrekken aan hoge snelheid !

P1000591
binnengebied Vredewijk

Maar er is misschien toch hoop : er zijn nog ge­ëngageerden voor onze woonkwaliteit in Hove. De GECORO schiet in gang en wil werk maken van een globaal plan om de woonkwaliteit te beschermen en bijgevolg de verkaveldrift en het aansnijden van open ruimte tegen te gaan. Wij juichen dit initiatief toe. De GECORO trekt tijdens de vakantie 2015 vrijwillig door Hove om een goede inventaris te maken per wijk van de woonkwaliteit en het typerende straat­beeld. Voor verwerking van alle informatie en het omzetten naar concrete voorstellen is heel wat mankracht nodig en najaar 2015 stellen wij in de gemeenteraad voor dit vanuit de ge­meente te ondersteunen, met de administra­tie, maar ook met de nodige studiebureau’s. Standpunt college : “alles is onder controle, er is geen bijkomende ondersteuning nodig” : voorstel afgewezen !

En dus dobbert dit cruciaal project binnen de GECORO op het vrijwillig engagement van en­kele deskundigen. Onze conclusie : het is nu duidelijk dat er deze legislatuur niets beleids­matig zal gerealiseerd worden, waardoor er geen enkele rem komt op de verkaveldrift.”

P1000579
hier komt een nieuwe verkaveling aan de Boechoutsesteenweg

 

“LEGE VELDKANTLAAN ZUID

In 2015 stelt Fan van Hove het bestuur voor een grote uitda­ging : wat gebeurt er met die grote open ruimte aan de Lege Veldkantlaan – Lintsesteenweg. Wordt er gevolg gegeven aan het gemeentelijk standpunt in het Structuurplan, dat dit ge­bied eigenlijk niet in aanmerking komt voor bebouwing ?

Op alle interpellaties in de gemeenteraad komt het antwoord : “we overleggen, maar de zaak is onder controle”. Fan van Hove doet meermaals voorstellen om die bescherming waar te maken. Bij­voorbeeld door maatregelen die de drempel voor verkaveling be­moeilijken, maar telkens worden die afgewezen. Voorjaar 2016 krij­gen we weet van een piste dat hier 170 woningen zouden komen, maar dit wordt afgedaan als een piste van het OCMW Antwerpen, niet het eindresultaat. Tot dan eindelijk in het college beslist wordt: 30 mei gaat het college akkoord met een plan voor “maximum 150 wooneenheden”, de opmaak van een RUP om dit allemaal te garanderen en snel door te werken, want het OCMW Antwerpen wil verkopen in 2017. We zien dus waar al die geheimhouding toe leidt: een slaafs uitvoeren van deals waarvoor het college geen ver­antwoording wenst af te leggen ! Fan van Hove zal haar strijd voor behoud van de eigenheid van Hove, met hoge woonkwaliteit en be­houd van Hopen ruimte zeker niet staken, integendeel. Wij zullen maximale openheid afdwingen in ruimtelijke ordening en bedrei­ging voor open ruimte blijven bestrijden !” aldus het standpunt van Fan van Hove.

We zijn benieuwd naar een reactie van de bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7 ?

P1000586
Lintsesteenweg

 

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : werken aan Frank Swaelenlei / Mortselsesteenweg.