In de reguliere televisieprogramma’s kwam het VB nul keer aan bod

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch opvroeg bij mediaminister Sven Gatz (O-VLD) blijkt dat van alle politieke TV- en radio-optredens die in 2015 werden uitgezonden, het Vlaams Belang amper 4 keer aan bod kwam, waarvan geen enkel TV-optreden. Ter vergelijking : Open VLD kwam 70 keer aan bod, CD&V 65, N-VA 59, Groen 29 en SP.a 26 keer.

open vld
de ‘fillou’ van de VRT …

Volgens Van dermeersch zijn de cijfers haast Noord-Koreaans te noemen. “Ik pleit niet voor berichtgeving waarbij aandacht voor partijen met een apothekersschaaltje wordt afgewogen, maar dit is te gortig. Geen enkel argument kan deze systematische uitsluiting rechtvaardigen”, aldus de VB-politica. “Het is toch hallucinant dat de partij die de thema’s die vandaag het nieuws beheersen als eerste heeft aangekaart en tot zijn corebusiness rekent, compleet wordt uitgesloten uit de berichtgeving. Ook de kwart miljoen mensen die voor het Vlaams Belang stemden betalen belastingen voor de openbare omroep”.

Geld euro's
Alle Vlamingen betalen belastingen. Sommigen worden door de VRT uitgesloten !

Het argument dat kleine partijen minder aan bod komen dan grote, snijdt volgens Van dermeersch geen hout. Zo kwam Groen afgelopen jaar 8 keer meer aan bod dan het Vlaams Belang, terwijl ze amper een kwart meer stemmen haalde. Bovendien blijkt uit verschillende peilingen dat die verhoudingen al grondig gewijzigd zijn. In de meest recente peiling groeide het Vlaams Belang uit tot de derde partij van Vlaanderen.

Verkiezingsborden Hove
de VRT trekt sommige partijen voor, andere partijen sluit ze uit !

De diversiteit en pluraliteit die stelselmatig door de VRT wordt gepredikt is, aldus Van dermeersch, in de praktijk een dode mus. Het Vlaams Belang-parlementslid is de manier waarop haar partij wordt behandeld dan ook grondig beu. “Uit de studie, ‘De foto van Vlaanderen’, van de VRT in 2014 bleek al dat de standpunten van het Vlaams Belang vaak meerderheidsstandpunten zijn. Het wordt hoog tijd dat ze die meerderheid ook ernstig neemt.

VBLogo
uitgesloten door de VRT … CD&V en O-VLD krijgen wel voorkeursbehandeling !

Omdat er binnen het huidige kader weinig hoop op verandering is, pleit het Vlaams Belang – naar Frans model – voor de oprichting van een politieke instantie die erop toeziet in welke mate de openbare omroep zich houdt aan strikte regels inzake objectiviteit en neutraliteit.

  Klik hier voor de bijlage.

  Klik hier voor de tweede bijlage.

  Klik hier voor de derde bijlage.

 

Foto’s © Reporters & Gazet van Hove.