Drink lekkere appelwijn uit de Voerstreek

Waarom steeds maar Franse of Italiaanse wijnen drinken ? Er zijn hier ook voldoende inlandse culinaire specialiteiten. Zo heeft de bekende Limburgse gemeente Voeren heel wat in de aanbieding op toeristisch en culinair vlak. Zeker de moeite waard voor een daguitstap of een verlengd verblijf in één van de vele hotels, B&B’s, campings of vakantiewoningen. Voeren ligt immers centraal tussen Maastricht, Luik, Aachen, Eupen, Drielandenpunt, enz … Goed als centrale uitvalsbasis voor toeristische en sportieve verkenningen. Maar na de inspanning moeten de toeristen en sportievelingen ook goed culinair verzorgd worden.

P1020809
Kerkplein ’s Gravenvoeren

Bij een daguitstap of weekverblijf in Voeren kan u het onderzoekscentrum voor appelwijnen komen bezoeken en genieten van een lekkere degustatie in een authentieke wijnkelder. De vruchtbare en kalkrijke gronden van de Voerstreek zijn sinds eeuwen een ideale voedingsbodem voor de fruitteelt.

De Kelders I Genne Pley maakt gebruik van de appel als streekproduct en basis voor lekkere wijn.

P1020802
Sint-Martens-Voeren

Wat geschiedenis

Kelders I Genne Pley is van oudsher een familiebedrijf waar al zo’n 30 jaar met veel succes onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden van in de brede omgeving geteelde appelen en met name voor de appelwijn productie.

Door verdieping en het bijhouden van de rassenleer in appelland ziet men een verschuiving. Voorheen waren het vaak de rassen Jacques Lebel en Belle-Fleur die nu plaats maken voor de Wellant, Junami en Nagafu.

De bodemkunde is minstens even belangrijk. Voeren, de enige Vlaamse gemeente aan de oostelijke oever van de Maas, bezit verschillende fijne bodems – terroirs – die deels door de Maas gekneed werden. Maar ook kalkafzettingen, vuursteenalluvium en löss zijn er te vinden.

Door de hellingen treft men ook verschillende micro-klimaten aan. Voeren betekent grenzen zowel landelijke, taalkundige en natuurlijke, zowel in de noord-zuid als in de oost-west assen.

In vroegere jaren lag Voeren in het centrum van de dichtst beplantte fruitstreek van Europa; niet minder dan 952 ha hoogstambomen sierden in de helft van vorige eeuw het landschap. Nu nog zo’n 142 ha laagstammen. Ervaring genoeg dus, ook inzake appelwijn.

De afgelopen jaren is door technische en wetenschappelijke vorming en het enthousiasme van de appelwijnmakers de kwaliteit dermate verbeterd dat deze zonder bescheidenheid als een product van hoogstaande kwaliteit genoemd kan worden. De appelwijn, een edel, lekker en gezond product verdient de lauwerkrans om uw eettafel te verrijken.

P1030506
lekkere Voerense appelwijn

Voor elke gelegenheid

Er is appelwijn voor elke gelegenheid :

–       Heerlijk fris en rins op een warm zomerterras,

–       Gezellig glaasje tijdens de wintermaanden,

–       Bij uw kazen, zacht of jong belegen,

–       Bij wit vlees,

–       Bij rood vlees als ook bij wild.

Contact :

Geïnteresseerden die graag meer informatie wensen, die willen genieten van een proeverij, of die graag wijn bestellen of een reactie geven naar aanleiding van een bezoek aan de wijnkelder, kunnen contact opnemen met Jean-Marie Ernon, Pley 18 in 3798 ’s Gravenvoeren, tel. 04 / 381.04.18. – info@appelwijn.bewww.appelwijn.be

P1030489
J-M. Ernon in zijn wijnkelder

Groepsbezoeken zijn voor maximaal groepen van 25 personen, ze kosten 5 euro (proeverijen inbegrepen) en duren ongeveer 1 uur.

 

Foto’s © Gazet van Hove.