Nijlen/Kessel

Na een jaar sluiting is het historische badhuis aan de Nete in Kessel terug open. De opening is een voltreffer want iedere dag zit de zaak – zeker bij goed weer – barstensvol levensgenieters (wandelaars, fietsers, wielertoeristen, culinaire genieters, enz…). Het feit dat er aan de Netebrug en Netekanaal verschillende wandel- en fietspaden kruisen is hier natuurlijk medeoorzaak van.

Het Badhuis van Kessel heeft een lange geschiedenis. Vroeger genaamd “Maison des Bains”, om de franskiljonse burgerij te paaien, was de plaats waar menig bourgeois kwam pootje baden en lokale dorpsmeisjes uitpakten met hun zelfgemaakte ‘maillots’. Het was Boske Vrancx die in 1897 vlak naast de Kleine Nete op de grens met Emblem (vandaag gemeente Ranst) een herberg bouwde. Hij opende er ook een zwemgelegenheid die ideaal was omdat de dijken gemetseld waren er je dus niet door het slijk moest waden. Het doorsijpelende water van het toenmalige sas zorgde er voor een heerlijke douche. Na de tweede wereldoorlog werd het Netekanaal aangelegd wat voor een andere waterhuishouding zorgde. Er werden toen geregeld zwemwedstrijden gehouden die de nodige volksverhuizingen meebrachten.

P1030417

Het “Saint-Tropez-aan-de-Nete” zou altijd in familiehanden blijven. Eerst nam zoon August in 1913 de zaak over, in 1950 volgde Emiel hem op en in 1982 nam Leo Vrancx het roer over. In 2013 werd de zaak uiteindelijk verkocht buiten de familie. Het was Leen Goormans (54) en haar vader Jef (79) die uiteindelijk de nieuwe eigenaars werden. Zij willen het Badhuis aan de Nete terug in zijn oude glorie doen pronken. Leen is de onmiddellijke omgeving opgegroeid en kwam er als kind altijd spelen. Ze kent dus heel de omgeving op haar duimpje. Na 22 jaar verblijf in Ierland heeft Leen geen ogenblik getwijfeld om de zaak over te namen om er haar droom te realiseren. Het pand was verloederd en dringend aan renovatie toe. Dit gebeurde ook met respect voor de geschiedenis van de zaak. De keuken, toiletten en het terras werden volledig vernieuwd. Vandaag schittert het badhuis weer zoals honderd jaar geleden.

Men kan in het Badhuis terug streekeigen producten eten zoals frikadellen met krieken, stoemp, pensen en rijstpap. Zonder de steakbereidingen en de kazen te vergeten.

Het Badhuis, uw bezoek zeker waard !

P1030416

Het Badshuis, brasserie

Emblemsesteenweg,   73

2560    Kessel-Nijlen

03 / 480.80.43.

Open van 9.00u. tot 21.00u.

Maandag en dinsdag gesloten

Verdere info op Facebook.

 

Foto’s © Gazet van Hove.