Cultureel weekend : ‘Als rook over de bergen’ (Marc Andries)

Op 25 september pakt de Paul van Ostaijenkring tijdens het Cultureel Weekend om 11.00 uur uit met een primeur :  journalist Mark Balduyck interviewt auteur Marc Andries over zijn nieuw boek ‘Als rook over de bergen’. Dit boek is een geïllustreerde historische roman gebaseerd op het leven van Jef Van Extergem. Het is ook een meeslepend verhaal over het woelige Antwerpen tussen de beide oorlogen, waarin ook Camille Huysmans, Paul van Ostaijen, Herman van der Reeck, de gebroeders Jespers, Roza de Guchtenaere, Geert Pijnenburg en vele anderen de revue passeren. In de jaren ’20 gingen in Antwerpen het links radicalisme en het flamingantisme hand in hand. In die periode situeert zich het ontroerende levensverhaal van Jef Van Extergem, flamingant, socialist en activist. Hij steunt Borms bij de tussentijdse verkiezingen in 1928 en wordt actief in de Communistische Partij. Het boek volgt hem tijdens meetings, in de gevangenis, op de Kalmthoutse heide, in het Berlijn van de Spartakisten en in de Antwerpse volkshuizen. Al schrijvend en knokkend doet hij het politieke handwerk voor zijn idealen : het internationale socialisme en de Vlaamse ontvoogding. Tijdens de jaren ’30 verwijdert hij zich van de katholieke en autoritaire strekking in de Vlaamse beweging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij in het verzet tegen de Duitse bezetting. Hij wordt in 1943 verklikt, in Breendonk gefolterd en sterft van ontbering in 1945 in het kamp Elrich.

Met ‘Als rook over de bergen’ verrijkt Marc Andries zijn al gevulde loopbaan van romans, essays en dichtbundels. Met dit interview wil de Paul van Ostaijenkring hem in Hove meer bekendheid geven en iedereen al meteen uitnodigen voor de lezing die Marc Andries tijdens het voorjaar van 2017 over dit aangrijpende werk zal geven.

paul-van-ostaijen
Lezing over Paul van Ostaijen
De lezing door kunsthistoricus Alma Van der Pas over het werk van Paul van Ostaijen, voorzien voor eind september in De Markgraaf, wordt om praktische redenen verschoven naar oktober.

 

Foto’s (c) Reporters – coverfoto : Hoves’ gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel draagt voor aan het graf van Paul van Ostaijen