Eindelijk vakantie ! Je hebt er weken, misschien wel maanden, naar uitgekeken. Koffers gepakt, klaar om te vertrekken… maar wat met je huisdier ?

Mijn huisdier blijft thuis …

Zijn dieren niet toegelaten in je hotel of vakantiehuisje ? Of neem je het beestje liever niet mee op avontuur aan de andere kant van de wereld ? Fijn voor jou dat je warmere oorden gaat opzoeken, maar laat je viervoeter alsjeblieft niet in de kou staan. Je doet er dus goed aan om tijdig oppas te zoeken of een verblijf in een dierenpension te regelen. Dat je dier zich goed voelt bij zijn tijdelijke baasje of al een beetje vertrouwd is met zijn vakantieverblijf, is mooi meegenomen. Wat je nog meer kan doen om zonder zorgen op vakantie te vertrekken, hebben we voor jou in een handige checklist gegoten.

Ik ga op reis en ik neem mee… mijn huisdier.

Voor landen binnen de Europese Unie is het voldoende dat je hond of kat een chip ingeplant kreeg van de dierenarts en over een Europees paspoort en een inentingsbewijs tegen hondsdolheid beschikt. Moet dit bewijs door de dierenarts worden opgemaakt, breng dit dan minstens tien dagen voor vertrek in orde. Moet je dier nog worden ingeënt, maak hiervoor dan dertig dagen voor afreis een afspraak. Reis je buiten de Europese Unie, dan moet je dier niet alleen de Europese voorwaarden voldoen, maar ook aan die van het land van bestemming. Wend je tot het consulaat van het land in kwestie voor meer informatie. Neem voor vertrek ook even de handige checklist van hierboven door, zodat je zeker niets vergeet.

P1030302

Veilig op je vakantiebestemming geraken …

Vertrekken is één ding, maar als je veilig op je bestemming wil geraken met je huisdier, lees dan nog even dit.

Autovakantie

Om te voorkomen dat dieren in de wagen hinderen, zijn er deze opties:

  • Een bench :  een soort kooi, die in de koffer wordt geplaatst en ook verankerd is aan de bodem van de koffer.
  • Een tralies : te bevestigen in de wagen zodat de hond niet over de zetels springt.
  • Een speciale autogordel voor de hond.

Lange afstanden kunnen voor een dier vaak erg stresserend zijn. Er bestaan kalmeerpillen, waar je dier rustig en suf van wordt zodat hij tijdens de rit vooral zal slapen. Stop om de twee à drie uur ook even zodat je dier kan drinken en de poten kan strekken. Tot slot: het raam hou je tijdens de autorit best gesloten. Zo voorkom je bij je huisdier een oog- of oorontsteking.

Vliegvakantie

Je stapt niet zomaar even met je hond op het vliegtuig. Elke maatschappij heeft zijn eigen regels voor meevliegende viervoeters of andere dieren. Meestal mag enkel een hond die in de handtas past mee in de cabine reizen. Informeer je hierover goed op voorhand. Bespreek ook met je dierenarts of je hond wel voldoende vliegfit is. Zo kunnen honden met een stompe snuit op grote hoogte meer last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden.

Dit stop je in de handbagage van je huisdier :

  • Paspoort : zo heeft de oppas of het pension steeds alle gegevens van je dier bij de hand.
  • Vaccinatieboekje : zorg ervoor dat de nodige vaccinaties in orde en maximum één jaar oud zijn (hondenziekte, kattenziekte, leptospirose en kennelhoest).
  • Chip : zijn elektronische identiteitskaart dat door de dierenarts onderhuids werd aangebracht. Opgelet: kijk voor vertrek na of de adres- en contactgegevens nog up to date zijn. Meer informatie: www.dogid.be.
  • Voldoende voeding : als je huisdier een bepaalde soort voeding verkiest of af en toe beloond wordt met een snoepje, is het belangrijk om hiervan voldoende te voorzien. Ook wanneer je dier speciale dieetvoeding heeft, hou je hier best op voorhand rekening mee.
  • Medicijnen : ook een dier heeft meestal zijn eigen EHBO-koffertje.
  • Weg met wormen, vlooien en teken : behandel je viervoeter tegen vlooien en wormen voor je hem toevertrouwt aan een oppas of pension waar ook andere dieren zitten.
  • Telefoonnummers : op welk nummer ben je te bereiken wanneer je dier bijvoorbeeld ernstig ziek wordt? Vergeet ook zeker niet het telefoonnummer van de dierenarts achter te laten.
  • Handleiding : hoeveel eet hij per dag, wat vindt hij leuk, waar slaapt hij het liefst? Maak een lijstje op met instructies en wist-je-datjes voor de tijdelijke verzorger.
  • Accessoires en speelgoed : een mand, deken, halsband, riem, knuffeltjes en speelgoed zodat hij je niet te hard hoeft te missen wanneer je weg bent.

Wij wensen jou en je huisdier alvast een fijne vakantie toe.

P1030303

Bron : Mortsel Info juli 2016.

Foto’s © Gazet van Hove.