HEILIGE VERONTWAARDIGING

Als iedereen zwijgt om een ander niet te choqueren, wat wordt er dan nog gezegd ? 

Door Pieter Bauwens – www.doorbraak.be .

Opiniebladzijden worden meer en meer gevuld met heilige verontwaardiging als iemand ergens een ‘ongeoorloofde uitspraak’ heeft gedaan. Uitspraken die ingaan tegen de hedendaagse politiek correcte geloofsbelijdenis veroorzaken stormen van moreel superieur protest. Opiniebijdragen doen dan geen poging om de oorspronkelijke uitspraak te weerleggen, maar sloven zich uit om te argumenteren dat een dergelijke opinie niet hoort, laat staan uitgesproken mag worden.

Vorige week waren een ondernemer en een rabbijn aan de beurt. Beiden trapten ze op de zere tenen van een belangrijke groep in onze samenleving die ze met hun uitspraak zouden geschoffeerd of beledigd hebben, gediscrimineerd zelfs. Kortom, de ene uitspraak vond men vrouwonvriendelijk, de andere getuigde van homohaat. En tussen de regels lees je : moet de vrije meningsuiting niet begrensd worden ?

P1040004

Dogma  

Mij is het een raadsel waarom die rabbijn in de Afspraak niet gewoon zei : ‘ik zou niet graag hebben dat mijn zoon homo is, maar het blijft mijn zoon en ik zal hem altijd even graag zien.’ Volgens mij is dat zelfs wat hij bedoelde te zeggen, al begrijp ik anderzijds waarom hij het niet zei, zeker als je ziet wat er nu al over hem wordt uitgestort. De rabbijn voelt goed aan dat wat hij wil zeggen niet getolereerd zou worden, voelde dat hij in de val werd gelokt. Vandaar wellicht dat er geen rooms-katholieke priester in de uitzending zat, aan hem konden ze normaal gezien die vraag niet stellen. De rabbijn kent het politiek correcte dogma, dat je niemand tegen de haren mag instrijken en dus probeerde hij met een grote bocht de directe vraag te ontwijken.

Dan maar Fernand Huts, die trekt zich van die politiek correcte dogma’s niet veel aan, zegt wat hij denkt, en klinkt het niet dan botst het. Hij denkt niet in schema’s van niet-beledigen, en politieke correctheid kan hem gestolen worden. Gelijk heeft hij. Wie vindt dat zijn uitspraak vrouwonvriendelijk is, hoort het debat inhoudelijk te voeren. Zo gaat dat in een democratisch stelsel. Goed dat er Fernand Hutsen zijn die de goegemeente nog eens durven choqueren, dat zet mensen aan het denken.

 

Debat Sterckx vs Muyters
Debat Dirk Sterckx (O-VLD) vs. Philip Muyters (N-VA), Waarloos, april 2014

Zelfcensuur

Dat maakt de fiorituren van de rabbijn nog problematischer. De man voelde aan dat sommige zaken niet meer met goed fatsoen gezegd kunnen worden. Achteraf las je de kritiek dat hij daar zat als vertegenwoordiger van een religie, en dat werd hem als verzwarende omstandigheid aangewreven. De rabbijn koos voor zelfcensuur, zoals je dat in totalitaire regimes kunt verwachten.

Hoe onvrij is onze samenleving toch geworden. Waarom mag iemand op tv niet meer zeggen dat hij liever niet heeft dat zijn zoon homoseksueel is ? Dat is toch geen aanzet tot geweld ? Hij ontneemt niemand enig recht. Trouwens de tem zelf, ‘homoseksueel’ is in ongenade gevallen, want om niets of niemand uit te sluiten of voor het hoofd te stoten moet je nu LGBTIQ+ zeggen.*

Waarom vroeg De Afspraak trouwens geen moslim, christen of jood met een heel duidelijke afwijzende mening ? Zet die tegenover iemand met een tegengestelde overtuiging, dan krijg je een debat, tv-programma’s in Vlaanderen lijken daar bang voor te zijn. We kunnen als samenleving nochtans veel leren uit zo’n debat.

Debatclub logo

Debatcultuur

Hier raken we aan de kern van het probleem, de debatcultuur in Vlaanderen. Te uitgesproken meningen komen in de mainstreammedia niet meer aan bod. Zwijgen uit angst om anderen te choqueren mag dan politiek correct zijn, het helpt onze samenleving niet. Iedereen heeft het recht om eens goed gechoqueerd te worden. Zo komen we uit onze luie zetel, verlaten we onze morele comfortzone, en kunnen we onze eigen uitgangspunten ter discussie stellen. Het kan geen kwaad als dat al eens pijn doet, en de samenleving wordt er sterker van. Bovendien leert het ons dat we het niet zo nodig over alles eens moeten zijn, al is dat blijkbaar een uitgangspunt van mainstream Vlaanderen.

Dus beste Bart Schols, beste talkshowhosts, vraag eens wat Vlamingen met een uitgesproken mening, en zet ze tegenover elkaar. Geen freaks, neen mensen met argumenten. Doe de diversiteit echt eer aan, lap de angst voor verontwaardiging aan je laars en laat Vlaanderen discussiëren. Zorg voor wat peper in de reet van het debat, choqueer me en doe me denken. En nu we toch bezig zijn, vraag mensen waar u het zelf niet mee eens bent, en ga dan ook eens mee in het debat, want die neutraliteit nu is toch maar schijn.

Vrouwen in politiek debat
Vrouwen in politiek debat, Mortsel april 2014

 

om het eenvoudig te houden, en omdat alles tegenwoordig Engels is : LGBTIQ+ staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, and questioning. Dat plusteken staat er voor de veiligheid bij, en inhoudelijk mag u dat volkomen naar believen zelf invullen.

P1040005 

Foto’s © Reporters, Gazet van Hove – coverfoto VRT.