Laat het weten aan jouw lokaal brandweerkorps

We kijken allemaal enorm uit naar een zomer vol zon. Ook de wespen zoemen zich doorheen de warme maanden juli, augustus en september. Hoewel wespen nuttige beestjes zijn, brengen ze heel wat overlast mee. Zo is het oppassen geblazen mocht je thuis of in de buurt een wespennest spotten. Wat doe je beter niet ? Het nest eigenhandig verwijderen, vernietigen of de wespen storen. Wat kan je wel doen ? Breng de brandweer in je gemeente op de hoogte.

Bij, wesp of hommel ?

Wespen herken je aan hun eerder langwerpig lijf met geelzwarte kleur (gewone of Duitse wesp), maar soms hebben ze een eerder geel/bruin lijf (hoornaar). Je vindt ze vooral terug in de buurt van etenswaren, fruitbomen, vuilnisbakken en kreupelhout. Een wesp hoeft zich niet bedreigd te voelen om te steken, terwijl bijen en hommels zelden of nooit spontaan steken. Bijen en hommels tref je voornamelijk aan in de buurt van bloemen en klavervelden. Belangrijk om te weten : de brandweer verdelgt nooit bijen- en hommelnesten aangezien beide beschermde diersoorten zijn. Indien je een nest bijen of hommels aan je woning opmerkt, contacteer je best een imker.

P1020595
de imker is er voor de bijen en hommels

Wespennest laten verdelgen : hoe en wanneer ?

Probeer niet op eigen houtje een wespennest te verdelgen of te verwijderen. De brandweer bundelt de meldingen voor verdelgingen en voert deze steeds gegroepeerd uit. Hou er dus rekening mee dat een brandweerploeg niet altijd onmiddellijk na de melding uitrukt. Tenzij er sprake is van een gevaarlijke, (levens)bedreigende situatie, zoals een allergische reactie na een steek. Om een nest te vernietigen, gebruikt de brandweer wespenbestrijdingspoeder. Dit poeder is enkel giftig voor koudbloedige dieren zoals wespen, niet voor mensen en huisdieren. We raden toch aan elk contact met dit poeder te vermijden. Het kan bovendien ruim 24 uur duren vooraleer het poeder uitgewerkt is en het nest volledig bestreden is.

Moet je betalen voor een wespennestverdelging ?

De richtlijn geldt dat de verdelging van een nest binnen een straal van twee meter van je woning (tuinen, garages en tuinhuizen worden niet beschouwd als woning) niets kost. Laat je een wespennest verwijderen buiten deze afstand, dan betaal je 25 euro.

Meer info ?

Brandweerkazerne, Zomerlei 41 in 2650 Edegem, tel. administratie 03 / 289 21 90, e-mail :  seinkamer.edegem@brandweer.zonerand.be .

Brandweer

Foto’s © Gazet van Hove