Uw felgroen taxus-snoeisel kan ook deze zomer weer het verschil maken voor duizenden kankerpatiënten. Het snoeisel van de taxushaag vormt immers de basis voor heel wat kanker-bestrijdende geneesmiddelen. Het bevat baccatine, dat verwerkt wordt in kankermedicijnen. Eén vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Alleen : voor één kilo basisstof heb je wel 12 ton snoeisel nodig. Net als vorig jaar doet IGEAN daarom een beroep op iedereen die taxus in zijn tuin heeft.

taxus

Felgroen voor genezing !

IGEAN neemt in 2016 al voor de 8ste keer deel aan de actie ‘Vergroot de Hoop’. De actie geeft ‘hoop’ op 2 vlakken :

1. Met elke kubieke meter jong taxussnoeisel dat er ingezameld wordt, kan er één chemotherapie aangemaakt worden. In 2015 brachten de inwoners van de IGEAN-regio een recordhoeveelheid van 675 m³ naar de containerparken. Dat was dus maar liefst taxussnoeisel voor 675 chemotherapieën !

2. Per ingezamelde m³ betaalt Van Hulle B&C een bedrag aan IGEAN. De totale opbrengst wordt geschonken aan een goed doel ten voordele van kankerbestrijding.

IGEAN nieuw logo

IGEAN roept dan ook iedereen met een taxushaag op om deze zomer het jonge felgroene taxussnoeisel apart in te zamelen en naar het containerpark te brengen. Daar zorgt boomkwekerij Van Hulle B&C voor de gekende inzamelbakken. IGEAN neemt, net zoals de vorige jaren, de coördinatie van de actie “Vergroot de Hoop” voor de 28 deelnemende gemeenten op zich.

Al sinds de eerste deelname in 2008 aan de actie stelt IGEAN vast dat de inwoners begaan zijn met het ‘vergroten van de hoop’. De afgelopen jaren waren er telkens recordopbrengsten. De steeds grotere bekendheid van de actie werpt echt zijn vruchten af.

taxussnoeisel

Opbrengst voor 3 goede doelen

IGEAN zal de volledige opbrengst van de actie van 2016 volledig schenken aan 3 goede doelen die zijn gekozen binnen het thema ‘patiëntenzorg-levenskwaliteit’.

1. Rekanto, bewegen om je beter te voelen

Als je voor kanker wordt behandeld gaat die beproeving vaak gepaard met een grote vermoeidheid en futloosheid. Aangepaste lichaamsbeweging kan je helpen weer wat fitter te worden zodat je kleine dagelijkse inspanningen beter aankunt. De Stichting tegen kanker werkte een programma uit : Rekanto !

Alle lesgevers van Rekanto zijn specifiek opgeleid door de Stichting tegen Kanker. Zij houden rekening met de aanbevelingen van de dokter en passen hun programma aan volgens ieders mogelijkheden. Zowat overal in België worden verschillende activiteiten aangeboden.

2. Vzw Klein Geluk uit Aartselaar

Vzw Klein Geluk heeft als doel de levenskwaliteit van mensen met en na kanker aan te scherpen. Hiervoor draagt zij bij tot recreatie, ontspanning en opvang van kankerpatiënten voor, tijdens en na hun strijd tegen kanker.

Naast patiënten getroffen door kanker richt vzw Klein Geluk zich ook tot naaste familieleden en vrienden. In vele gevallen veroorzaakt kanker een ingrijpende levensverandering bij de getroffenen maar ook bij mensen in de directe omgeving. Vzw Klein Geluk zorgt er voor dat deze mensen naar eigen keuze en nood weer opnieuw tot rust kunnen komen.

Speciale aandacht gaat tevens naar kinderen getroffen door kanker, hun ouders, familie en verzorgers.

3. Iridium Kankernetwerk – oncologisch begeleidingsteam

Een hechte samenwerking op het vlak van de radiotherapie, de medische oncologie en de hematologie garandeert een optimale zorgverstrekking ten dienste van de patiënten uit de regio Antwerpen en Waasland. Het netwerk bundelt medische expertise en is in staat om elke patiënt hoog kwalitatieve oncologische behandelingen aan te bieden. Verder ondersteunt ze de oncologische begeleidingsteams van de verschillende ziekenhuizen. De teams zorgen ervoor dat alle betrokken diensten voor de patiënt vanuit hun deskundigheid klaarstaan om hem te ondersteunen.

taxus opbrengst grafiek

Praktisch

1. Hoe kan je deelnemen ?

Snoei vanaf 15 juni de taxus in je tuin en breng het snoeisel naar het containerpark.

2. Waarmee moet je rekening houden ?

• Enkel jong en zuiver felgroen taxussnoeisel komt in aanmerking.

• Verzamel de éénjarige scheutjes van maximum 20 à 30 cm.

• Vang het snoeisel op een doek op om vermenging met gras, bladeren of ander snoeisel te voorkomen. U kan het ook rechtstreeks in een zak stoppen.

3. Tot wanneer loopt de actie ?

De actie loopt van 15 juni tot en met 31 augustus 2016. Je kan met het taxussnoeisel gratis terecht op het containerpark.

Ook voor de actie in 2016 is IGEAN ambitieus. Vanzelfsprekend willen we minstens evenveel taxus inzamelen dan in 2015. Van de vele regen worden wij niet altijd even gelukkig. Onze tuin vaart er echter wel bij. De taxushagen staan er mooi felgroen bij. Vele jonge scheuten dus, die zitten te wachten tot ze gesnoeid worden!

Toch zal de actie niet alleen geslaagd zijn indien het resultaat van 2015 beter zal zijn dan dat van 2014, want …elke euro ten voordele van de kankerbestrijding telt. Elk resultaat zal dan ook een goed resultaat zijn.

 

Vergroot de hoop – verklein de kanker

Foto’s (c) Reporters – coverfoto : containerpark Wuustwezel, Erik Broeckx, voorzitter IGEAN, Jo Bridts, algemeen directeur IGEAN, Sus Vissers, schepen van leefmilieu Wuustwezel, Jan Stevens, Vergroot de Hoop – B&C Vanhulle, vertegenwoordigers van de 3 goede doelen die de opbrengst van de actie 2016 zullen krijgen.