HOVE

De Wieler- en Toeristen ClubDe Lustige Trappers” vzw uit Hove bestaat sedert februari 2010. Ze zijn aangesloten bij Wielerbond Vlaanderen. De vereniging is overgegaan van feitelijke vereniging naar een VZW (vereniging zonder winstoogmerk). De club is ook erkent als Hovese sportvereniging en is dus lid van de gemeentelijke sportraad. De club is gevestigd in het clublokaal van Cafetaria Weyninckhoven aan de Paul van Ostaijenlaan in Hove.

de lustige trappers logo

De club is door een aantal wielerliefhebbers uit de Hovese grond gestampt. Onder het motto “Samen uit, samen thuis” vertrekken de leden nagenoeg elke zondagochtend aan de Hovese Sportpark aan de Paul van Ostaijenlaan, waar ze uiteindelijk ook terug aankomen.

De ritten gaan door op zondagmorgen. In de winter blijven ze rond de kerktoren rijden, maar eens het seizoen aangebroken gaan ze op verplaatsing deelnemen aan georganiseerde ritten. Er zijn een dertigtal actieve leden. In de beginperiode waren het er een tiental. Dus een groei x 3 op zes jaar. Niet slecht ! De A-ploeg maakt een tocht van zo’n 100 km en ze rijden aan een gemiddelde snelheid van 28-29 km/u. De afstanden van de B-ploeg bedragen tussen de 50 en 70 km en zij rijden aan een gemiddelde snelheid van 24 km/u.
Dit gebeurd volgens een op voorhand vastgelegde kalender en steeds in groep. De clubsamenstelling is een mix van jong en oud, mannen en vrouwen. Er zijn acht vrouwen bij de club aangesloten. De leeftijden variëren tussen de 20 en 60 jaar. De meeste leden zijn afkomstig uit de Antwerpse Zuidrand (Berchem, Boechout, Kontich, Edegem, Hove).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sociale werken : Bone4Kids

De Lustige Trappers zijn geen wielerclub die erop uit trekken en van kroeg naar kroeg fietsen. Naast het sportieve fietsen is er ook een sociale werking aan de club verbonden.

Ieder jaar organiseert WTC De Lustige Trappers de Bone4Kids-Day. Die dag bieden ze verschillende fietsmogelijkheden aan zoals, Bone4Kids Cycling Tour van 40km; Bone4Kids Gezinsfietstocht en een Koers op Rollen. Dit laatste gaat steeds door in de feestzaal van het Regina Pacis Instituut in Hove. Tijdens de koers op rollen wordt er een opbrengstcheque overhandigd aan de mensen van Bone4Kids.

Het probleem van niet-helende breuken (“pseudoartrose”) treft in Europa elk jaar zo’n 500 kinderen. Sommigen hebben reeds een breuk bij de geboorte, anderen lopen deze vaak op tijdens hun eerste levensjaar. Omdat deze aandoening aangeboren is, spreken we van een congenitale pseudo-artrose. Door de slechte kwaliteit van het beenvlies en omdat het bot zelf geen genezingscapaciteit heeft op de plaats van de breuk is heling bijna niet mogelijk.

De medische wereld heeft helaas nog geen pasklare oplossing voor dit ingewikkeld probleem. Een reeks chirurgische ingrepen volgt elkaar in snel tempo op (bottransport, extern fixatiesysteem, …), zonder enige garantie op succes. Amputatie is vaak de enige uitweg …

Dit jaar gaat de sponsoractiviteit Bone4Kids door op zaterdag 22 oktober 2016.

P1030067

Promoten op zomerend-feesten

De Lustige Trappers staan ieder jaar met een stand op de Hovese Zomerendfeesten einde augustus. Via het programma Start2Bike leert men mensen in groep met een koersfiets te rijden. Er is een technisch gedeelte met tips.

Vrouwen, mannen en jongeren vanaf 15 jaar kunnen op een toffe en losse manier en onder begeleiding van ervaren elite-renster Annelies Dom kennis maken met de recreatieve wielersport.

Op zondag 30 oktober 2016 starten ze met de eerste trainingsrit. Ze bouwen hun fysieke conditie tijdens deze wekelijkse ritten (9.30u – 12.30u.) rustig op. Je leert in deze Start2Bike-sessies ook een band vervangen, schakelen, bochten nemen, enz … Iedere sessie trekt zo’n 8 à 10 mensen waarvan de helft nadien effectief lid wordt.

Geld euro's

Kostprijs wielertoerisme …

Dit is een interessante vraag die bij heel wat lezers zal opkomen. De club heeft een 24-tal lokale sponsors. Zie de webstek. Op de clubtrui en de sportwagen zijn deze logo’s aangebracht.

Het lidgeld bedraagt 60 euro op jaarbasis, verzekering inbegrepen. Er zijn de vaste kosten van een fiets, de kledij (broek, truitje lange en korte mouw). Leden die ieder seizoen minstens 500 km meerijden krijgen een financiële tegemoetkoming van de club. Men kan als lid ook geld terugverdienen als ze werken tijdens de Hovese Zomerendfeesten.

Iedere deelname aan een rit georganiseerd door Wielerbond Vlaanderen kost tussen de 2 à 4 euro. De omlopen zijn afgepijld en halverwege is er een bevoorradingspunt. De uitgaven nadien in de kroegen zijn voor eigen rekening …

P1020785

Toekomstperspectieven

Waar willen De Lustige Trappers binnen vijf jaar staan ? “We willen maximaal een zestigtal leden. Het geheel moet nog beheersbaar blijven” aldus voorzitter Freddy Smet.

In november organiseert men een cursus “wegkapitein” i.s.m. de Hovese Sportdienst.

Vandaag zijn er in Hove vijf wielerclubs : de Lustige Trappers, de Kon. Hovese Vitesse Club, de Luxemadammekes, een wielerclub ontstaan in café ’t Nief Hoekske en Mercatore, enkele vrienden uit de Vogeltjeswijk.

In Hove bestond er tot voor twee jaar een heuse wielerwedstrijd voor liefhebbers. De organisatie van zo’n evenement is geen kleinigheid. De jongste jaren kwam deze arbeid grotendeels op de schouders van één man te liggen. Voeg daarbij nog een dodelijk verkeersongeval bij de uitgave van 2014 met alle gevolgen van dien en je begrijpt dat de organisatie van zo’n evenement enkel kan geschieden via de ondersteuning van een heuse gestructureerde organisatie, liefst met de nodige ondersteuning van het gemeentebestuur. Want van uitstel komt afstel en nadien het museum …

Gelet op de aanwezige interesse in Hove voor wielrennen en wielertoerisme, kan men de vraag stellen ‘wat houdt het College van burgemeester en schepenen en specifiek de schepen van Sport tegen om zijn schouders te zetten onder de nieuwe organisatie van een wielerwedstrijd in Hove ?’. Een gemeente die zichzelf respecteert en in de toekomst ook zelfstandig wil blijven moet dit toch aankunnen !? De “positiviteit” en de Hovese sport en uitstraling ten goede …

Technische fiche “De Lustige Trappers” :

Web : www.wtcdelustigetrappers.be – e-post : wtc.delustigetrappers@hotmail.be

Voorzitter

Freddy Smet

J.B. Huysmanslei,  7

2540    Hove

0477 / 435 770

P1030126
Freddy Smet

Penningmeester

Ludo Beerlandt

Jozef Balstraat,  2

2600    Antwerpen / Berchem

03 / 239.79.72.
0476 / 642 724

Secretaris :

Thierry Saint Georges

Liersesteenweg,   252 / 1

2640     Mortsel

0494 / 455 744
03 / 449.54.06.

Bestuurslid / club mekanieker :

Dirk Durieux

Hendrik Consciencelaan,  7

2547     Lint

03 / 489.21.58.

Bestuurslid / Boekhouding

Patrick Wouters

Gallaitlaan,  278

2610     Antwerpen / Wilrijk

03 / 825.11.58.

Foto’s © Gazet van Hove.