De brandweer van Antwerpen kreeg gisteren ongeveer 1.400 oproepen voor wateroverlast binnen. Het noodnummer viel zelfs een tijdje uit door de vele telefoontjes. Ook in onze regio stonden heel wat inwoners letterlijk met de voeten en sommigen tot de knieen in het water. We maken een overzichtje van de plaatsen die wij weten. De achterzijde van het station van Berchem stond op een moment helemaal blank en het leek wel een rivier die er voorbij stroomde.

Aan de Grotesteenweg stonden een achttal trams stil door de wateroverlast. Ook de Lodewijk van Berckenlaan stond blank met veel ondergelopen kelders tot gevolg.

In Borsbeek liep de Manebruggestraat onder en kwamen de riooldeksels omhoog.

In Wommelgem stond de Van Tichelenlei blank en waren er ook problemen op de Autolei.

In Aartselaar situeerden de problemen zich ter hoogte van de Kontichse Steenweg. In het dorpscentrum konden de rioleringen in de Kapellestraat en de Guido Gezellestraat de massa aan regenwater niet meer slikken met een blank wegdek tot gevolg.

logo Kontich

Heel wat wijken in Kontich werden getroffen door wateroverlast. In de Pierstraat zijn ze ondertussen al wat gewend geraakt. Maar overlast was er ook  in de Rubensstraat, het Gemeenteplein, de Kosterijstraat, de Groeningenlei, de Mechelsesteenweg en de Helenaveldstraat. De brandweer moest op heel wat plaatsen ingrijpen om de schade beperkt te houden.

P1030409
Lier, Zimmerplein

De hevige regenval van maandagmiddag heeft in Lier vooral in de straten van het Lisp voor overlast gezorgd. De brandweer moest water wegpompen in de Waterpoortstraat, de Lisperstraat, de Spoorweglei en de Mallekotstraat. De Lispersteenweg werd tussen de Rivierstraat en de spoorwegovergang een tijdlang afgesloten omdat het wegdek ter hoogte van het Herman Vanderpoortenstadion onder water was gelopen. Elders in Lier was er overlast in de Ernest Claeslaan en de Antwerpsestraat. Ook op de Antwerpsesteenweg was er hinder door het vele regenwater.

We eindigen graag met beter nieuws uit de gemeente Lint. De nieuwe waterbuffer op de parking van AED Studios in Lint heeft na de zware regenval van maandagmiddag zijn nut nog eens bewezen. In het buffersysteem is er plaats voor 400.000 liter regenwater. Maar tijdens de meest hevige buien kreeg zelfs het immense waterbassin in het midden van de parking het toch even moeilijk. Maar daar kwam het gelukkig niet tot overstrommingen. Volgens het KMI zou het vandaag veel droger moeten blijven en de buien zijn veel minder intens.

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand

Foto’s (c) Gazet van Hove.