Hove-Mortsel-Boechout

Afgelopen zaterdag was er wat cultureel-ecologische beweging aan de boorden van de Koude Beek, vlak naast de gekende Sfinks-weide .

P1030080

Op vraag van de provincie Antwerpen hebben jonge kunstenaars van de Kunstacademie Boechout gewerkt rond een aantal bijzondere vissen zoals de rivierdonderpad, de beekprik en de stekelbaars. Op zaterdag 28 mei jl. waren deze creaties kortstondig te bewonderen aan de Koude Beek in Boechout. Welke soorten daarvan zitten echt in de Koude Beek ? De provincie is beheerder van onder meer de Koude Beek. Ze zorgt er namelijk voor dat heel wat bedreigde vissen vlot langs waterlopen kunnen bewegen en dus meer kansen op overleving krijgen.

P1030085

Uit de kunst

Voor Rik Röttger, gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid, is het verhaal van de Koude Beek nog groter : “De Koude Beek ontspringt in Hove en stroomt door Boechout, Mortsel, Borsbeek en Wommelgem om tenslotte in Deurne uit te monden in het Groot Schijn. Net door de goede samenwerking met al deze gemeenten kan de provincie een efficiënt beheer van deze belangrijke beek realiseren. De beek werd in het verleden meermaals onder handen genomen. Soms lagen ecologische of recreatieve motieven aan de basis, maar de grootste ingrepen hadden als doel om bufferruimte te bieden bij zware neerslag. Langs de Koude Beek bevinden zich enkele overstromingsgebieden die de bevolking moeten beschermen tegen rampen als in 1998. Toen stond heel de dorpskern van Borsbeek volledig blank.

P1030098

Een aantal jonge kunstenaars van de Boechoutse academie hingen er aan de bomen hun vis-creaties op.

logo provincie Antwerpen

Provinciaal gedeputeerde Rik Röttger verwelkomde samen met de Boechoutse schepenen Ria Van den Heuvel en Mik Renders en de juffen Deborah en Elke van de Kunstacademie een tachtigtal aanwezigen waaronder vele kinderen. Iedereen kreeg een drankje en een hapje. Daarna werden een aantal kinderen mee gedompeld in de leerrijke onderwaterwereld van de Koude Beek. Op een gegeven ogenblik was er ook de aanwezigheid van een koekoeksuil. Hij kreeg de nodige aandacht van de aanwezige kinderen.

P1030089

 

Iedereen kon zich goed vinden in de samenwerking van cultuur, natuur en genieten.

 

Foto’s © Gazet van Hove