Sommige kinderen studeren graag, voor anderen is studeren de hel, maar allemaal kunnen ze baat hebben bij de hulp van hun ouders.

Kinderen uit de basisschool bereiden de laatste proeven voor, tieners bewijzen zich de komende weken tijdens de examenperiode en studenten aan de hogeschool of universiteit zetten zich in voor hun toekomst.

Niet zelden een spannende periode voor ouder en kind. Als ouder kan je je kind op allerlei manieren helpen : door te zorgen voor een rustige studeerplaats waar er niet te veel afleiding is, door een lekker vieruurtje aan te bieden om de motivatie op te krikken, door samen een planning op te stellen met studie- en ontspanningsmomenten,…

logo_UA_hor_kl

Maar steunen doe je vooral door interesse te tonen, bijvoorbeeld door te vragen hoe het studeren lukt of hoe het examen geweest is. Een dikke knuffel of een lief gebaar kunnen je kind een duwtje in de rug geven. Weet dat teveel zorg kan overkomen als controle en geen stimulans is om goed te studeren.

Probeer je kind het gevoel te geven dat je vertrouwen hebt in zijn/haar kunnen en dat het bij jou terecht kan voor hulp of advies.

Kinderen ervaren op alsmaar jongere leeftijd het gevoel dat ze moeten presteren en krijgen stress omdat ze denken dat ze hoge cijfers moeten halen. Vertel je kind dat je het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als het maar z’n best doet.

Beloon met andere woorden de inzet en niet het resultaat. Meer informatie over examentijd kan je vinden op www.groeimee.be/opvoedtips .

VUB

Ben je op zoek naar een luisterend oor, advies, een gesprek ?

Dan kan je contact opnemen met de Opvoedingswinkel Mortsel, Meerminne 2, tel. 0473 / 47 37 37, e-mail : mortsel@opvoedingswinkel.org .

Openingsuren : maandag tussen 15.00 en 19.00 uur en donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur; ook op afspraak.

A. Rodenbachschool
A. Rodenbachschool Hove

 

Foto’s © Reporters – coverfoto : leerlingen Regina Pacis Hove.