Volksvertegenwoordiger Filip Dewinter (VB) plaatste in de Kamer van Volksvertegenwoordigers de malaise in onze gevangenissen als enige in een niet-politiek correct perspectief. “De helft van de gevangenen is vreemdeling, laat hen hun straf uitzitten in het land van herkomst en het probleem is opgelost.

Met de staking van de cipiers slaat België voor de zoveelste keer een bijzonder mal figuur in het buitenland. Een primaire overheidskerntaak, wat het beheer van gevangenissen toch is, draait compleet in de soep als gevolg van de sterk stijgende gevangenisbevolking en de hiermee gepaard gaande personeelsdruk. In de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers trok Filip Dewinter fel van leer tegen de geplande maatregelen van justitieminister Koen Geens (CD&V) om de overbevolking in onze gevangenissen aan te pakken door het aantal gedetineerden te laten dalen van 11.300 naar 10.000 door o.a. verder te investeren in enkelbanden, alternatieve straffen en vervroegde vrijlatingen.

P1020906

Volgens Filip Dewinter slaat minister Geens andermaal de bal mis. Het Vlaams Belang-kamerlid pleitte dan ook voor een kordaat justitiebeleid waarbij de straffen volledig worden uitgezeten en geen halfzacht strafbeleid waar criminaliteit wordt beloond met onbetaald verlof, wat het enkelbandregime per definitie is.

47% gevangenen is vreemdeling

Voor het fundamentele probleem van de overbevolking schoof Dewinter een haalbare en bijzonder efficiënte oplossing naar voor. “47 procent van de gevangenisbevolking is vreemdeling, nieuwe Belgen niet meegerekend. De oplossing is dus eenvoudig : laat hen hun straf uitzitten in het land van herkomst en het probleem van de overbevolking is opgelost”.

In theorie is dit juist, maar de praktijk is een ander geval. De betrokken landen van herkomst moeten dan nog hun ‘criminele landgenoten’ willen opvangen !? Niet altijd eenvoudig. Tussen België en de betrokken landen moeten er ook uitwisselingsverdragen bestaan.

aanhouding politie

Foto’s © Reporters – coverfoto : Filip Dewinter tijdens een protestactie