Hove, regio …

Sedert enige tijd is het debat over de mogelijke fusies van gemeenten in Hove in een stroomversnelling geschoten. Er was eind vorig jaar op de lokale zender ATV de ‘liefdesverklaring’ van Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) voor een gemeentefusie met Hove. Op een debat van beweging.net (het vroegere ACW) stelde Hoves’ burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) dat hij niet expliciet tegen een fusie van gemeenten is. Vroeger luidde zijn standpunt evenwel wat anders. De mogelijke fusies van gemeenten werd ook reeds ter sprake gebracht op de Hovese gemeenteraad. Men sprak toen af om dit even te bespreken in een “gemeentelijke werkgroep”, met vertegenwoordigers van alle fracties verkozen in de Hovese gemeenteraad. Een werkgroep heeft het voordeel dat het een besloten vergadering is, terwijl een commissie in principe open staat voor het publiek en de pers.

Geld euro's

Ondertussen kwam er beweging in dit dossier. Begin maart jl. kwam die bewuste ‘gemeentelijke werkgroep fusies’ in Hove voor de eerste maal samen achter gesloten deuren van het gemeentehuis. Uit verschillende bronnen vernamen we dat er van alle fracties twee vertegenwoordigers aanwezig waren. Voor de bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7 waren dit respectievelijk burgemeester Koen Volckaerts (N-VA), schepen van onderwijs Gerda Lambrecht (N-VA), OCMW-voorzitster en schepen van sociale zaken Goedele Breyne (Ph7) en gemeenteraadslid Katia De Vriendt (Ph7). De groen-linkse oppositie was vertegenwoordigd in de personen van gemeenteraadslid Anne Van Put en gemeenteraadslid Diederik Van den Driessche, het kartel ‘Fan van Hove’ (= CD&V + O-VLD + onafhankelijken) stuurde de gemeenteraadsleden Els Pauwels (CD&V) en Jos Peeters (CD&V).

Gemeentehuis

Nog vele vragen

Eerst besprak men de bedoeling van de bijéénkomst. Men zou voornamelijk een ‘tour d’ horizon’ opstellen van de stand van zaken zoals men die vandaag kan vaststellen.

Nadien volgde een bespreking. Vele vragen werden gesteld o.a. wat zijn de voor- en nadelen van een fusie voor Hove ? welke buurgemeenten zijn interessant ? waarnaar kijken we bij een fusie ? Geld ? oppervlakte ? bevolkingsaantal ? leninglasten ? de gemeentediensten en hun inzichten ? enz …Hoe gaan we het aanpakken ? Welk is de meerwaarde voor Hove ? Winnen we erbij ? enz …

Iedereen bleef op deze besloten vergadering beleefd voor elkaar.

vtbkultuur hove

Men stelde wel dat het nu nog gaat over vrijwillige fusies waarbij de Vlaamse Regering een financiële stimulus geeft bij de schuldverlaging (500 euro per inwoner), maar dat in de toekomst de (volgende) Vlaamse Regering wel eens een fusie van gemeenten zou kunnen van bovenuit opleggen. Men moet ook rekening houden met het feit dat de Vlaamse Regering steeds meer taken naar de gemeentes doorschuift, en kleine gemeenten daarbij in de problemen komen wat personeelsbestand en –bekwaamheid betreft. Bij een gemeentefusie vallen er zeker een aantal functies weg – denk maar aan de gemeentesecretaris. Zie de fusie van Kontich met Waarloos en Boechout met Vremde.

Vele vragen bleven nog onbeantwoord. Hoe zit het met de toekomstige fusies van het OCMW’s met de gemeenten ? Gaat bij een mogelijke fusie de kleinste partner niet moeten inleveren op dienstverlening ? Openingsuren ? Zal Hove geen wijk worden van Edegem ?

volksdans Edegem 1
danst zijn ‘laatste dansen’ …

Lokale partijen (in Hove)

Ook belangrijk is de toekomst van de lokale gemeentelijke partijen. Hove kent er verschillende : Ph7 is een lokale Hovese partij, weliswaar de samensmelting van een afscheuring van de CD&V met een latere afscheuring van de VLD, de groen-linksen vormen in Hove ook een kartel genaamd ‘Hove Beweegt’ (= Groen + SP.a + onafhankelijken) en de CD&V en O-VLD zijn hier samengesmolten tot het kartel ‘Fan van Hove’. Enkel de N-VA en het VB bestaan in Hove als zuivere afdelingen van nationale partijen met dien verstande dat het VB geen vertegenwoordiger in de Hovese gemeenteraad noch de OCMW-raad telt. In Edegem zijn er weinig lokale partijen.

openVLD-CDenV logo

Bij een fusie van Hove met bijv. Edegem, kan men zich de vraag stellen hoeveel gemeenteraadsleden en schepenen zal de ‘deelgemeente Hove’ dan nog tellen ? Zullen Hovese dossiers nog voldoende aandacht krijgen ? Gaan Hovenaars zich niet voelen als overwonnenen ? Hove is de ex-DDR niet !

Er blijven in ieder geval nog zeer veel vragen over in dit dossier. Een degelijk wettelijk kader en cijfergegevens zijn dringend nodig ! Hoe staan de Hovenaars tegenover deze fusieplannen ? Komt er een referendum ? En de lokale middenstanders ? Hebben zij nog overlevingskansen in dit grotere geheel ? Wat zal er gebeuren met de Hovese instellingen (scholen, bibliotheek, academie, BKO) ? Worden het onderafdelingen van de grotere buren ?

Alle aanwezigen op de vergadering waren het erover eens dat het een zeer moeilijke oefening is in de tijd : er moet een duidelijk engagement zijn tegen het einde van dit jaar. Het moet goedgekeurd worden in de gemeenteraden van de betrokken gemeenten die willen fuseren. Dit engagement is dan ook definitief en onomkeerbaar ! Wie opent effectief “de dans” ?

logo Edegem

Bij het verlaten van het gemeentehuis waren de aanwezigen er in ieder geval nog niet uit. Verder onderzoek en nog vele ‘besloten’ vergaderingen zullen nodig zijn om tot een duidelijk en éénsluidend antwoord te komen. Als het ooit zover komt !?

raadszaal gemeentehuis Hove

Foto’s © Gazet van Hove.