Zaterdagnamiddag vanaf 14.00u. voerden een 70-tal aanhangers van het Vlaams Belang o.l.v. volksvertegenwoordigers Filip Dewinter en Anke Vandermeersch symbolisch actie aan “Antwerp Expo” aan de Jan Van Rijswijcklaan tegen de Moslimbeurs die daar plaatsvond.

Het Vlaams Belang ziet in de Moslimbeurs een uiting van de groeiende islamisering van Vlaanderen en Antwerpen. Men verwijt de organisatoren dat ze dubbelzinnig doen tegenover de aanwezigheid op de beurs van een aantal radicale moslimorganisaties en sprekers met een duister verleden.

“Een evenement waar uit de Koran geciteerd wordt en waar een halalmarkt gehouden wordt, kan je moeilijk een toonbeeld van integratie noemen. Europa moet Europa blijven en de islam hoort daar niet in thuis. Er zal trouwens nooit sprake zijn van een islam die zich aanpast aan Europa, het zal veeleer omgekeerd zijn. Wij zullen ons binnenkort moeten aanpassen aan de islam. Vrouwen zullen hier geen rechten meer hebben. Daar blijven wij tegen strijden, de geschiedenis bewees dat we ons succesvol kunnen verzetten tegen de islam. Zie maar naar Karel Martel in 732 in Poitiers en begin 17de eeuw met de slag bij Wenen waar de moslims moesten afdruipen. Tevens klagen we het Antwerps stadsbestuur aan die via schepen Koen Kennis (N-VA) deze beurs mogelijk maakt evenals de Karel De Grote Hogeschool die de islam een vrij podium geeft” aldus Filip Dewinter.

Gespannen sfeer

De Vlaams Belang aanhangers vatten post voor de ingang aan de overzijde van de straat. Er waren enkele “stille” politieagenten en enkele geüniformeerden aanwezig om de orde te handhaven. De betogers hadden twee spandoeken bij zich en scandeerden slogans als “Geen jihad in onze straat” en “waar de moslims zijn daar in het knal”.

Al snel verzamelden zich voor de ingang van de Expo een twintigtal radicale moslimbezoekers waarvan er enkelen duidelijk uit waren op herrie. Een drietal bewoners van appartementen lieten ook hun afkeer blijken voor het Vlaams Belang en wierpen met eieren naar de manifestanten. Eén bewoner zette zijn muziekboxen luid open met Arabische muziek. De politie moest enkele malen preventief tussenkomen. Een aantal voorbijrijdende automobilisten lieten ook hun goed- of afkeuring zien aan de manifestanten door luid te toeteren en lichaamsgebaren te maken. Even ontstond er ook opschudding toen een gesluierde jonge moslima vlak voor de betogers begon ‘selfies’ te maken met haar smartphone.

Buiten deze kleine incidenten bleef het redelijk rustig. Na een half uur werd de manifestatie afgeblazen. Dit was zo overééngekomen met de politie.

Moslimzuil in volle uitbouw

Op deze beurs stellen verschillende ondernemers (allochtone en autochtonen) zichzelf voor met hun producten en diensten. Er waren ook panelgesprekken, poëzieoptredens, comedy.

Met de groeiende instroom van moslims in West-Europa groeit deze bevolkingsgroep hier aanzienlijk. In het Antwerpse Stedelijk Onderwijs is reeds een grote meerderheid van de kinderen van moslim-afkomst. 60 % van de kinderen in Antwerpen spreekt thuis geen Nederlands. Het is voor moslims perfect mogelijk om binnen hun moslim leefwereld hun eigen leven te leiden zonder zich iets aan te trekken van de autochtonen en de hier aanwezige waarden en normen. Een nieuwe apartheid is geboren. Op de beurs waren er weinig autochtone bezoekers aanwezig en zij die er waren kan men situeren binnen het groen-linkse politieke spectrum of recente bekeerlingen tot de islam.

 

Foto’s © Gazet van Hove.