BRUSSEL

Slechts zestig procent van de Brusselse politieagenten heeft een tweetaligheidsattest, zo blijkt uit cijfers van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Nochtans is tweetaligheid wettelijk vereist, opdat agenten hun taken in de hoofdstad naar behoren kunnen vervullen. “Burgers en agenten moeten elkaar toch minstens verstaan”, stelt Karl Vanlouwe, Vlaams Parlementslid uit Brussel. Hij eist dat de taalwetgeving wordt nageleefd : “Het is onbegrijpelijk dat de onwettige situatie van de eentaligheid bij Brusselse agenten blijft aanhouden en zelfs verslechtert in bepaalde politiezones.”

Met de politiehervorming in 2001 werd de verplichte tweetaligheid van alle agenten van de Brusselse politiezones ingevoerd. Aanvankelijk werd voorzien in een overgangsregeling van vijf jaar. Die verstreek in april 2006, ondertussen tien jaar geleden. “De cijfers bewijzen jammer genoeg nog steeds dat de benoemingspolitiek van de Brusselse gemeenten bij de lokale politie niet gericht is op een correcte dienstverlening ten aanzien van Nederlandstaligen. In eerste instantie moeten zij hun personeelsbeleid daarom zo voeren dat ze enkel agenten met tweetaligheidsattest aanwerven”, adviseert Vanlouwe.

Politie Police 1

Meer controle, minder laksheid

Er is ook onvoldoende controle op de aanwervingen bij de Brusselse politie. Vroeger werden beslissingen door de burgemeester voorgelegd aan de vicegouverneur van Brussel-Hoofdstad. Maar sinds 2001 bestaat die controle niet meer.

Ten slotte, maar niet het minst, moet de voogdijoverheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn verantwoordelijkheid nemen. “De Brusselse regering moet optreden tegen onwettige benoemingen door ze te vernietigen, maar doet dat niet. Open Vld, sp.a, en CD&V, de Vlaamse partijen die in Brussel deel uitmaken van de meerderheid, zijn medeplichtig aan die laksheid”, betreurt Vanlouwe.

Foto’s © Reporters.