Tijdens de laatste gemeenteraad vroeg raadslid Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt) of de gemeente Hove al gecontacteerd werd door de hogere overheden in verband met de problematiek van de nucleaire veiligheid van de kerncentrale van Doel ? Hoe ver reikt de huidige veiligheids- en planningszone ? Welke maatregelen kunnen er op dit ogenblik van kracht worden die ook impact hebben op onze gemeente ?

“De kerncentrale van Doel komt regelmatig op een zorgwekkende manier in het nieuws. Als het geen scheurtjes zijn, dan is het wel een mogelijke sabotage. De problematiek van de oude en versleten kerncentrales roept vele veiligheidsvragen op. Daarnaast is er ook nog de terreurdreiging. De Wetenschappelijke Raad van het FANC en de Hoge Gezondheidsraad hebben eerder al gesteld dat ons land onvoldoende voorbreid is op een kernramp. Het schoentje wringt bij de noodplanning, die volgens de Raad extra belangrijk is omwille van het dichtbevolkte gebied waarin onze kerncentrales zich bevinden. We moeten met zijn allen dan ook optimaal voorbereid zijn op een mogelijk rampscenario. De Wetenschappelijke Raad stelde expliciet de vraag om in het hele land jodiumpillen te verspreiden. De Hoge Gezondheidsraad heeft recentelijk het Belgische noodplan tegen het licht gehouden. Uit dat onderzoek blijkt dat ons land onvoldoende voorbereid is op een ernstig nucleair ongeval, zowel wat betreft de termijn als de afstand van de ramp. Met name de planningszone zou moeten worden uitgebreid. Volgens de Raad worden onvoldoende lessen getrokken uit de ramp van Fukushima, maar ook uit andere (niet-)nucleaire ongevallen. Ook vraagt de Hoge Raad meer transparante communicatie over nucleaire veiligheid vanuit de overheid. Aangezien de afstand Doel-Hove op het vlak van nucleaire veiligheid redelijk beperkt is (24 km in vogelvlucht), wil onze fractie de problematiek ook bespreken met het Hovese schepencollege” aldus Vandendriessche.

Interventiewagen Rode Kruis

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) is verantwoordelijk voor de openbare veiligheid en stelde : “Wat de situatie en de problematiek ook zal zijn, in alle omstandigheden zal de bevoegdheid om te reageren volledig uit onze handen worden getrokken. We zullen als gemeente nooit bevoegd worden. Ik verwijs naar het KB van 2003. Deze problematiek is niet voor de gemeenteraad om hierop verder in te gaan. Bij een ramp zal alles door de provinciegouverneur worden gecoördineerd. U zetelt ook in de Antwerpse Provincieraad, welnu u kan die vraag daar ook eens stellen. Vanuit de provincieraad is er nog niets ondernomen naar de gemeenten toe.”

 

Foto’s © Reporters.