HOVE

In het centrum van Hove mogen geen vrachtwagens/camionettes rijden met een tonnenmaat van meer dan 7,5 ton. Alvast in theorie. De praktijk is anders en brengt de zwakke weggebruikers er geregeld in gevaar. Daarom rijden er zovele fietsers op de voetpaden.

P1020175

Op de laatste gemeenteraad van april bracht burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) hierover meer gegevens. “Er gebeurde tussen 24 februari en 2 maart jl. een verkeerstelling in beide rijrichtingen in de Kapelstraat. In juni wenst men een tweede meeting te houden. De meting gebeurde op de lengte van de voertuigen en hierop zit een fout want camionettes kunnen ook een aanhangwagen trekken en worden dan aanzien als een vrachtwagen. In de rijrichting naar het westen – Edegem – telde men 46.603 wagens. In de oostelijke richting – Boechout – waren het er 52.019. Een gemiddelde van zo’n 14.000 wagens per dag (24u.) door het centrum van Hove. 80% in de richting van Edegem zijn auto’s, 11% bestelwagens, 3% vrachtwagens en 1% vrachtwagens met een trailer.

In de oostelijke richting zijn er 5% meer vrachtwagens. Van de verkeersborden betreffende tonnage trekken ze zich niets aan. De politiezones HEKLA en MINOS zullen in de toekomst samen gaan controleren en verbaliseren.

De snelheid werd ook gemeten. In de richting Edegem rijdt men sneller, eens voorbij de flitscamera aan de Vincent Bavaisstraat. De politie zal in de toekomst in de andere richting ook flitsen via een anoniem voertuig. We hopen tegen september een vergelijkende studie te hebben.”

P1020007

Raadslid Jo Ampe (Hove Beweegt) antwoordde hierop : “Het gaat voornamelijk over twee winkelketens in Boechout die de bestaande reglementering blijven negeren. De wet telt voor iedereen.” (concreet de supermarktketens Delhaize en Aldi, n.v.d.r.).

Koen Volckaerts : “We moeten heel voorzichtig zijn. Voor de zaak in het centrum van Boechout rijden er vele externe leveranciers. Dit is niet het geval voor de discounter. De impact wordt zo verminderd. Want wat is de kracht dat we er iets aan kunnen doen ? Veel PV’s worden immers geseponeerd door het parket !”

Dan zit je daar met “de kracht van verandering”

P1020282

Foto’s © Gazet van Hove.