Onderzoek Acerta bevestigt : Antwerpen is dé Vlaamse fietsprovincie

logo provincie Antwerpen

Volgens onderzoek van Acerta fietsen er in Vlaanderen nergens zoveel mensen naar het werk als in de provincie Antwerpen. Eén op vier werknemers kiest dagelijks voor de fiets. De provincie Antwerpen is tevreden over deze cijfers, maar niet verbaasd. “Dankzij investeringen in goede infrastructuur zoals fietsostrades en de begeleiding van verschillende werknemers door het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP) kiezen steeds meer mensen voor de fiets.”, aldus gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens.

Fietsborden

De provincie Antwerpen zet al enkele jaren sterk in op fietsende pendelaars. Bekendst zijn natuurlijk de fietsostrades Antwerpen-Essen en Antwerpen-Mechelen, maar ook bedrijven kunnen bij de provincie terecht voor mobiliteitsadvies op maat. Zo liet De Boer in Schoten zich begeleiden door medewerkers van het Provinciaal Mobiliteitspunt met als resultaat dat nu de helft van hun werknemers nu met de fiets naar het werk komen.

Gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens is enthousiast over de cijfers van Acerta : “Deze en andere studies tonen aan dat investeren in fietsvriendelijke maatregelen wel degelijk effect heeft. Het gebruik van de fietsostrades steeg de voorbije jaren bijvoorbeeld met 20 procent gestegen. Dat is goed nieuws, want elke fietsende pendelaar is een auto minder in de file. Daarom investeert de provincie de komende jaren onder meer in een fietsostrade tussen Antwerpen en Lier, waar automobilisten heel wat mobiliteitshinder moeten ondergaan. We zijn er van overtuigd dat we zo jaar na jaar nog meer mensen op de fiets krijgen.”

Fietsstaanplaats

Foto’s (c) Gazet van Hove.